Η αξία της διατροφικής μαγιάς στο πιάτο μας

Διατροφική μαγιά

Η αξία της διατροφικής μαγιάς στο πιάτο μας 

✅ H διατροφική μαγιά αποτελεί ένα θρεπτικό τρόφιμο, προϊόν φυσικής ζύμωσης των σακχαρομυκήτων Saccharomyces cerevisiae σε ένα πλούσιο σε σάκχαρα μέσο, όπως η μελάσα ή το παντζάρι.

✅ 2 κ.σ. διατροφικής μαγιάς παρέχουν πάνω 4 γραμμάρια πρωτεΐνης ενώ ταυτόχρονα περιέχουν και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό.

✅ Θερμιδικά 1 κ.σ. διατροφικής μαγιάς προσδίδει μόλις 17 θερμίδες.

✅ Η διατροφική μαγιά περιέχει σημαντική περιεκτικότητα σε βιταμίνες (Β1, Β2, Β6), ανόργανα στοιχεία (κάλλιο, ψευδάργυρο, χρώμιο, σελήνιο) και αντιοξειδωτικά (γλουταθειόνη και σεληνομεθειονίνη).

✅Στο εμπόριο μπορεί να βρεθεί ποικιλία του προϊόντος, ενισχυμένο με επιπλέον βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η βιταμίνη Β12.

✅ Η διατροφική μαγιά αποτελεί μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. 2 κ.σ. διατροφικής μαγιάς μπορούν να καλύψουν το 20% των καθημερινών αναγκών σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες αποτελούν σύμμαχο στην διατροφή εναντίον παθήσεων καρδιάς και σακχάρου.

✅ Περιέχει β-γλυκάνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό καθώς και την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας την χοληστερόλη.

✅ Είναι προϊόν ελεύθερο γλουτένης.

✅ Αν πάσχετε από ευερέθιστο έντερο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAP’s

✅ Προσδίδει μια αλμυρή τυρένια γεύση σε κάθε vegan επιλογή. Μπορεί να προστεθεί σε ένα ζυμαρικό με κιμά κόκκινης φακής, σε μια vegan ομελέτα από ρεβιθάλευρο, σε scrambled τόφου σε μια vegan μπεσαμέλ από φυτικό γάλα και αλεύρι. Επίσης, βοηθάει τις σάλτσες και τις σούπες να δέσουν καθώς τους προσδίδει μια πιο κρεμμώδη υφή.

🌱🌱🌱 Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα και έγκυρα για ένα διατροφικό μοντέλο φιλικό προς τα ζώα, τον άνθρωπο και το περιβάλλον περιηγήσου στο www.plantbased.gr
👉👉 Ακολούθησε με στο Instagram εδώ
👉👉 Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube εδώ

Βιβλιογραφία:

Healthline (2017). Why Is Nutritional Yeast Good for You?. As retrieved from https://www.healthline.com/nutrition/nutritional-yeast#TOC_TITLE_HDR_4 on 29/09/2020.

Moslehi-Jenabian, S., Lindegaard Pedersen, L., Jespersen, L. (2010). Beneficial Effects of Probiotic and Food Borne Yeasts on Human Health. Nutrients, 2(4), pp. 449–473.

Jach, M.E.; Serefko, A.; Ziaja, M.; Kieliszek, M. Yeast Protein as an Easily Accessible Food Source. Metabolites 2022, 12, 63.