fbpx

Παιδική και Εφηβική Διατροφή

Παιδική και Εφηβική Διατροφή

Παιδική και εφηβική διατροφή

H παιδική διατροφή αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει την ομαλή σωματική και γνωσιακή ανάπτυξη των παιδιών. Ταυτόχρονα, κατά την παιδική ηλικία διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό οι συνήθειες διατροφής που θα έχουν και μελλοντικά ως ενήλικες.

Η ανάπτυξη και οι λειτουργικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την παιδική και εφηβική ηλικία απαιτούν και αντίστοιχη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά έτσι ώστε:

– Να διατηρήσουν τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού.

– Να αναπληρώσουν τις καθημερινές “φθορές”.

– Να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές σωματικές δραστηριότητες.

– Να αναπτυχθούν.

Στόχος για την παιδική διατροφή είναι:

-Η διατροφική εκπαίδευση των παιδιών για την επίτευξη ισορροπημένων διατροφικών επιλογών και ταυτόχρονη αντιμετώπιση θεμάτων υποθρεψίας, παχυσαρκίας ή θεμάτων υγείας που σχετίζονται με την διατροφή.

– Η ταυτόχρονη διατροφική εκπαίδευση των γονέων διότι οι γονείς ως πρότυπα αποτελούν σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης διατροφικών επιλογών των παιδιών όπως και οι διάφορες πρακτικές διατροφικής διαπαιδαγώγησης που εφαρμόζουν όπως η επιβράβευση, ο περιορισμός και η πίεση.

Διαδικασία:

– Στην πρώτη συνεδρία γίνεται λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού του παιδιού. Το ιστορικό είναι διατροφικό, ιατρικό, φυσικής δραστηριότητας καθώς και λήψεως φαρμάκων και συμπληρωμάτων. Ταυτόχρονα γίνεται μέτρηση ανάλυση της σύστασης σώματος. Κυρίως μέσω ανθρωπομετρικών μετρήσεων και λιπομέτρησης και αξιολογούνται τα αποτελέσματα. Διαμορφώνεται ένα πρώτο εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα. Στόχος του προγράμματος να είναι ταυτόχρονα πρακτικό και ευέλικτο στην καθημερινότητα των παιδιών. Ταυτόχρονα, γίνεται διατροφική εκπαίδευση των γονέων, γιατί είναι εκείνοι που θα παροτρύνουν με τις δικές τους διατροφικές επιλογές, την διατροφική συμπεριφορά του παιδιού τους.

– Μετά από 1 ή 2 εβδομάδες, γίνεται επανέλεγχος. Ταυτόχρονα συντάσσεται νέο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής ανάλογα με το feedback που θα λάβουμε.  Η περιοδική επανάληψη των συναντήσεων και των μετρήσεων, δίνει τη δυνατότητα επανακαθορισμού και τροποποίησης του διατροφικού προγράμματος. Στόχος οι απαραίτητες αλλαγές στην διατροφική συμπεριφορά, να ενταχθούν σε βάθος χρόνου.

Εάν νιώθετε ότι η διατροφή του παιδιού σας υστερεί σε θρεπτικά συστατικά ή υπάρχει πρόβλημα με το σωματικό του βάρος κλείστε άμεσα ένα ραντεβού μαζί μας.

    Επικοινώνησε μαζί μου για να συζητήσουμε το διατροφικό θέμα που σε απασχολεί