fbpx

Διατροφική Αξιολόγηση

Διατροφική Αξιολόγηση

Διατροφική Αξιολόγηση – Λιπομέτρηση

H διατροφική αξιολόγηση – λιπομέτρηση, απευθύνεται σε όσους επιθυμούν, να μάθουν την σύσταση του σώματος τους και τους τρόπους που αυτή μπορεί να αλλάξει.

Η διατροφική αξιολόγηση είναι μια πολυπαραγοντική διαδικασία. Βασίζεται στην λήψη ιστορικού, στις ανθρωπομετρικές μετρήσεις και στην ανάλυση σύστασης σώματος.

Ιστορικό:

– Διατροφικό ιστορικό: Ερευνώνται οι διατροφικές συνήθειες, η ανεπαρκής ή η υπερβολική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και οι αιτίες που οδηγούν σε αυτές.

Ιατρικό ιστορικό: Εξετάζονται παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία και μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφική κατάσταση.

– Ιστορικό λήψης φαρμάκων: Ερευνώνται τα φάρμακα και τα διατροφικά συμπληρώματα που μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφική κατάσταση και των οποίων η απορρόφηση και η δράση μπορούν να επηρεαστούν από την διατροφή.

– Αποτύπωση του καθημερινού τρόπου ζωής: Μελετάται σε ποιο βαθμό επηρεάζει τη διατροφή ο καθημερινός τρόπος ζωής.

Εκτίμηση φυσικής δραστηριότητας: Καταγραφή καθημερινών βημάτων μέσω βηματομετρητή (Tanita)

Ανθρωπομετρικές μετρήσεις:

– Δείκτες βάρους – ύψους – ΔΜΣ: Η μέτρηση γίνεται με ηλεκτρονικό ζυγό Seca

– Δείκτης Μάζας Σώματος: Δείκτης με τον οποίο γίνεται κατηγοριοποίηση της παχυσαρκίας και σχέση με τον κίνδυνο νοσηρότητας από χρόνια νοσήματα.

– Μέγεθος σκελετού: Μέσω του ύψους και της περιφέρειας του καρπού.

– Μέτρηση δερματικών πτυχών: Αποτελεί δείκτης του υποδόριου λίπους (της μεγαλύτερης αποθήκης λίπους του οργανισμού). Πραγματοποιείται με δερματοπτυχομέτρο Harpenden.

– Πηλίκο περιφέρειας μέσης – ισχίου: Δείκτης προσδιορισμού του κινδύνου που διατρέχει ένα άτομο για την εμφάνιση παθήσεων που συνδέονται με την παχυσαρκία.

Ανάλυση σύσταση σώματος – Λιπομέτρηση:

Βιοηλεκτρική Εμπέδηση (Λιπομετρητής Bodystat 1500): Μέτρηση της ποσοστιαίας σύστασης σώματος (λιπώδης μάζα, μυϊκός ιστός, υγρά σώματος). Πιο συγκεκριμένα, ο λιπομετρητής  Bodystat 1500 εμφανίζει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό, τα ποσοστά του λίπους και της άλιπης μάζας, καθώς και την άνυδρη άλιπη μάζα. Παράλληλα, παρουσιάζει τις ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες του οργανισμού, καθώς και τα ποσοστά υγρών του σώματος.

Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για την σύσταση του σώματος σας και πως αυτή μπορεί να αλλάξει, κλείστε άμεσα ένα ραντεβού μαζί μας.

Διαιτολόγος Θεσσαλονίκη

    Επικοινώνησε μαζί μου για να συζητήσουμε το διατροφικό θέμα που σε απασχολεί