Vegan πιάτο: 4 κινήσεις για να το «απογειώσεις» διατροφικά!
Επέλεξε τα λαχανικά αρεσκείας σου. Αποτελούν την βάση της σαλάτας και καλό θα είναι να είναι λαχανικά εποχής. Δεν πρέπει να μας αγχώνει η ποσότητα των λαχανικών, γιατί οι θερμίδες που αποδίδουν τα λαχανικά, είναι πολύ λίγες. Περιέχουν σημαντικές περιεκτικότητες βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και φυτοχημικών συστατικών.
Πρόσθεσε σύνθετους υδατάνθρακες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες αποτελούν συστατικά που περιέχονται στα δημητριακά – σιτηρά. Τα πιο διαδομένα είναι το ρύζι, η πατάτα, το σιτάρι, το κριθάρι, η βρώμη, το καλαμπόκι, το πλιγούρι, η κινόα, το κεχρί και και όλα τα παράγωγα τους, όπως τα μακαρόνια, το ψωμί, τα παξιμάδια κ.α.
Ενίσχυσε με φυτική πρωτεΐνη. Τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια, φάβα), τα μπιφτέκια οσπρίων, η σόγια και τα προϊόντα της (τυρί τόφου, τέμπε), αποτελούν πλούσιες πηγές φυτικής πρωτεΐνης. Μάλιστα αυτές οι ομάδες τροφίμων είναι πλούσιες και σε ένα απαραίτητο αμινοξύ, που ονομάζεται λυσίνη, το οποίο περιέχεται σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις στις υπόλοιπες φυσικές ομάδες.
Επέλεξε “καλά” λιπαρά. Τα ευεργετικά μονοακόρεστα λιπαρά περιέχονται στις ελιές, το ελαιόλαδο και το avocado. Τα ευεργετικά ω-3 περιέχονται σε καρπούς όπως για παράδειγμα στα καρύδια και στον λιναρόσπορο. Τα λεγόμενα «κακά» λιπαρά, τα οποία είναι τα κορεσμένα λιπαρά, περιέχονται κυρίως σε ζωικές τροφές όπως τα γαλακτοκομικά και τα κρέατα.
Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα και έγκυρα για ένα διατροφικό μοντέλο φιλικό προς τα ζώα, τον άνθρωπο και το περιβάλλον επικοινώνησε μαζί μας!!