Παστίτσιο Vegan
Το συγκεκριμένο vegan πιάτο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το παραδοσιακό παστίτσιο με τα ζωικά συστατικά!!! Η ιδιαιτερότητα σε αυτό το vegan παστίτσιο σε σχέση με υπόλοιπες συνταγές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι η μπεσαμέλ. Η συγκεκριμένη μπεσαμέλ περιέχει μόνο αλεύρι και φυτικό γάλα, χωρίς επεξεργασμένα φυτικά τυριά και μαργαρίνες που συνήθως θα βρείτε στο internet. Το στοιχείο αυτό κάνει το συγκεκριμένο παστίτσιο να περιέχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά. Η σημαντική περιεκτικότητα σε φυτική πρωτεΐνη και σίδηρο, ανεβάζουν σημαντικά την διατροφική του αξία. Ο συνδυασμός με την γέμιση από κιμά κόκκινης φακής, κάνει το συγκεκριμένο πιάτο “ακαταμάχητο”.
Διατροφική ανάλυση 1 κομματιού (250γρ.)
Η διατροφική ανάλυση της συνταγής, πραγματοποιήθηκε με το διαιτολογικό λογισμικό evexis
Υλικά για 10 μερίδες:
Για την γέμιση:
- Μακαρόνια (νούμερο 2, ένα πακέτο)
- Ελαιόλαδο (2 κ.σ.)
- Διατροφική μαγιά (6κ.γλ.)
Για τον κιμά:
- Φακές κόκκινες (200γρ.)
- Μανιτάρι άσπρο (3 ψιλοκομμένα)
- Ελαιόλαδο (3 κ.σ.)
- Ντομάτα τριμμένη ή συσκευασία (800ml)
- Κρεμμύδι (1/2 τμχ)
- Αλάτι (2 κ.γλ.)
- Βρασμένο νερό από τα μακαρόνια(4 κουτάλες ή 400 ml)
- Μπαχάρι ( 4 τμχ.)
- Δάφνη (2 φύλλα)
- Κανέλα (1/2 κ.γλ.)
- Θυμάρι (1/2 κ.γλ.)
- Μαϊντανός (2 κ.σ.)
- Δυόσμος (1 κ.σ.)
- Αγαύη προαιρετικά (1/2 κ.σ.)
Για την μπεσαμέλ:
- Αλεύρι (12 κ.σ.)
- Φυτικό γάλα (1.5 litro) (προτιμώ της σόγιας, άλλα μπορείτε να βάλετε κάποιο της αρέσκεια σας)
- Φρέσκο μοσχοκάρυδο
- Αλάτι (1/2 κ.σ.)
- Ελαιόλαδο (2 κ.σ.)
Διαδικασία:
Βράσιμο μακαρονιών:
– Βράζουμε τα μακαρόνια (κρατάμε για την σάλτσα 4 κουτάλες ή 400ml από το νερό που έβρασαν) και τα στραγγίζουμε και προσθέτουμε το λάδι και τα ανακατεύουμε ( τα αφήνουμε σκεπασμένα με μια πετσέτα).
Κιμάς κόκκινης φακής:
– Τεμαχίζουμε το καρότο, τα μανιτάρια και το κρεμμύδι στον πολυκόφτη.
– Ανοίγουμε την εστία λίγο πάνω από μέτρια θερμοκρασία και σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τα τεμαχισμένα λαχανικά με το ελαιόλαδο. Τα για αφήνουμε 5 λεπτά.
– Έπειτα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και αφήνουμε για 20 λεπτά (προαιρετικά 5 λεπτά πριν κατεβάσουμε από την εστία, προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε ανοιχτό το καπάκι).
Μπεσαμέλ:
– Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το μισό γάλα (750 ml) είτε με αναδευτήρα είτε με ηλεκτρικό αναδευτήρα (ράβδο).
– Ανοίγουμε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία, βάζουμε μία μέτρια κατσαρόλα πάνω και ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα, το ελαιόλαδο και το μοσχοκάρυδο.
– Μετά από 2 λεπτά ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα με το αλεύρι και το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ (συνήθως παίρνει 6-7 λεπτά)
– Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 0C στον αέρα.
Tip:
Εάν κάνει σβόλους χρησιμοποιείστε ηλεκτρικό αναδευτήρα (ράβδο) όπως φαίνεται στο βίντεο.
Στο ταψί:
– Το ταψί που χρησιμοποίησαμε είναι ένα μέτριο με διαστάσεις 38*26. Μας ενδιαφέρει να είναι βαθύ για να χωρέσει το παστίτσιο.
– Απλώνουμε πρώτα τα μακαρόνια, έπειτα τον κιμά κόκκινης φακής (τον απλώνουμε καλά) και στο τέλος την μπεσαμέλ.
– Έπειτα θα πασπαλίσουμε την διατροφική μαγιά.
– Το εισάγουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40λεπτά μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
Το παστίτσιο vegan είναι έτοιμο!!!
Στην ιστοθέση μας, υπάρχει μια ακόμη παραλλαγή του συγκεκριμένου πιάτου με την διαφορά ότι αντί για αυτήν την ευκολότερη σε παρασκευή μπεσαμέλ, περιέχεται η εξίσου νόστιμη αλλά λίγο πιο χρονοβόρα μπεσαμέλ από πατάτας.