fbpx

Μελιτζάνες γεμιστές με ρεβίθια κάρυ

Μελιτζάνες γεμιστές με ρεβίθια κάρυ

Οι μελιτζάνες γεμιστές με ρεβίθια κάρυ αποτελεί μια vegan πρωτότυπη καλοκαιρινή συνταγή, ιδιαίτερα νόστιμη και θρεπτική. Μια πελάτισσα στο διαιτολογικό γραφείο, ανέφερε ότι δοκίμασε σε ένα εστιατόριο το συγκεκριμένο πιάτο και σκέφτηκα να την παρασκευάσω αυτήν την συνταγή και να σας την παρουσιάσω.

Διατροφικά αποτελεί ένα πλήρες πιάτο, με σημαντική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες λόγω ρεβιθιών. Όπως φαίνεται και από την διατροφική ανάλυση, οι φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Σημαντική περιεκτικότητα υπάρχει και σε φυτικό σίδηρο. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι η μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο (26% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης).

Διατροφική ανάλυση

Η διατροφική ανάλυση της συνταγής, πραγματοποιήθηκε με το διαιτολογικό λογισμικό evexis

Υλικά για 5 μερίδες:

Γέμιση:

  • Βραστά ρεβίθια (500γρ.)
  • Μελιτζάνες μακριές (7τμχ, περίπου 1 κιλό)
  • Κρεμμύδι (1 μεσαίο)
  • Σκόρδο (1 τμχ)
  • Μαϊντανός (2 κ.σ.)
  • Δυόσμος (1 κ.σ.)
  • Ελαιόλαδο (4 κ.σ.)
  • Αλάτι (1 κ.γλ.)
  • Ντοματοχυμός (1 φλ. μικρό)
  • Κάρυ (2,5 κ.γλ.)
  • Κανέλα
  • Αγαύη

Μπεσαμέλ:

  • Γάλα φυτικό (500ml)
  • Αλεύρι (4 κ.σ.)
  • Αλάτι (0,5 κ.γλ.)
  • Ελαιόλαδο (1 κ.σ.)
  • Μοσχοκάρυδο (½ κ.γ.)

Διαδικασία:

– Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.

– Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και κόβουμε τα κοτσάνια.

– Τις ανοίγουμε κόβοντας το λεπτό μέρος από επάνω και βγάζουμε το εσωτερικό τους,

– Λαδώνουμε με ένα πινέλο το εσωτερικό από τις μελιτζάνες.

– Τις βάζουμε για 20 λεπτά στον φούρνο.

– Περνάμε το εσωτερικό των μελιτζανών από τον πολυκόφτη ή με την ράβδο.

– Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο 5 λεπτά  Προσθέτουμε την πολτοποιημένη μελιτζάνα και όλα τα υπόλοιπα συστατικά και αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά να γίνουν.

– Το σκόρδο είτε το πολτοποιούμε είτε το βάζουμε ολόκληρο και το βγάζουμε μόλις γίνει η γέμιση.

– Οι μελιτζάνες στο μεταξύ έχουν γίνει και έτσι τις γεμίζουμε και τις κλείνουμε με το κομμάτι από την σάρκα τους, όπως τα γεμιστά.

– Προσθέτουμε την μπεσαμέλ (περιγραφή παρακάτω). Εαν προτιμάτε χωρίς μπεσαμέλ, είναι εξίσου νόστιμες.

– Τα αφήνουμε 40 λεπτά στον φούρνο

Μπεσαμέλ

-Αφήνουμε το γάλα να πάρει θερμοκρασία δωματίου.

-Κρατάμε το μισό γάλα και ρίχνουμε όλο το υπόλοιπο γάλα σε ένα σκεύος, ανάβουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε.

-Διαλύουμε καλά  4  κ.σ. αλεύρι στο γάλα που έχουμε κρατήσει και που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

-Αφού διαλυθεί καλά το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να σφίξει.

-Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και λάδι.

Εαν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα, για μια χορτοφαγική διατροφή, που συνδυάζει ισορροπία, ασφάλεια, νοστιμιά και εύκολη εφαρμογή μπορείτε να δείτε εδώ.

Αφού τις πλύνουμε, βγάζουμε το εσωτερικό τους.
Προσθέτουμε και μπεσαμέλ. Διαφορετικά προσθέτουμε την φλούδα της μελιτζάνα σαν γεμιστά.
Αφού ψηθούν μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ, περίπου 40 λεπτά, είναι έτοιμες.
Μελιτζάνες γεμιστές με ρεβίθια κάρυ
Με μπεσαμέλ και χωρίς…