Φάβα παραδοσιακή
Η φάβα αποτελεί ένα εξαιρετικά νόστιμο πιάτο. Καταναλώνεται κυρίως καλοκαίρι και όχι μόνο. Περιέχει σημαντική περιεκτικότητα σε φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες συμπλέγματος Β. Ο χυμός λεμονιού και το κρεμμύδι που συνοδεύουν το πιάτο, βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Παρακάτω μπορείς να δεις την διατροφική ανάλυση της συγκεκριμένης συνταγής.
Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα (190γρ.)
Η διατροφική ανάλυση της συνταγής, πραγματοποιήθηκε με το διαιτολογικό λογισμικό evexis
Υλικά
Για το βράσιμο (περίπου 1300γρ. βρασμένη φάβα)
- Νερό ζεστό (1200γρ.)
- Φάβα (500γρ.)
- Καρότο (1τμχ)
- Κρεμμύδι (1 μικρό)
- Δάφνη (1 φ.)
- Μπαχάρι (2τμχ)
- Αλάτι (1 κ.γλ.)
Για το τελικό πιάτο 380γρ. φάβα έτοιμη:
- Φάβα βρασμένη (360γρ.)
- Ελαιόλαδο (1 κ.σ.)
- Λεμόνι (1.5 κ.σ.)
- Ρίγανη (1/4 κ.γλ.)
- Αλάτι (2 γρ.)
Διαδικασία:
– Κόβουμε σε λεπτά κομμάτια το καρότο και το κρεμμύδι.
– Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την φάβα, το καρότο,το κρεμμύδι, την δάφνη, τα μπαχάρια και το αλάτι (1 κ.γλ.)
– Αφήνουμε να βράσει για 30 λεπτά ή μέχρι να χυλώσει.
-Για να ετοιμάσουμε το πιάτο μας, ρίχνουμε τον χυλό φάβας σε ένα δοχείο και με την ράβδο πολτοποιούμε.
-Έπειτα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, την ρίγανη και το αλάτι. Το πιάτο είναι έτοιμο!