Γύρος μανιταριών
Ο γύρος μανιταριών αποτελεί μια πολύ καλή λύση, για όσους επιθυμούν να έχουν στην διατροφή τους το παραδοσιακό “πιάτο”του γύρου, σε μια όμως χορτοφαγική επιλογή. Ο γύρος μανιταριών αποτελεί μια εύκολη χορτοφαγική συνταγή, με ελάχιστες θερμίδες και μηδενικό κορεσμένο λίπος.
Όπως φαίνεται και στην παρακάτω διατροφική ανάλυση, τα 100γρ. από γύρο μανιταριών, περιέχουν μόλις 100 θερμίδες και μόλις 2γρ. κορεσμένων λιπαρών. Ταυτόχρονα, περιέχει 4γρ. φυτικής πρωτεΐνης, 4γρ. φυτικών ινών και 3mg φυτικού σιδήρου! Επιπλέον, τα μανιτάρια είναι πολύ καλές πηγές σε ανόργανα στοιχεία όπως κάλιο, φώσφορο, χαλκό, σελήνιο και ψευδάργυρο.
Διατροφική ανάλυση μερίδας (100γρ.)
Η διατροφική ανάλυση της συνταγής, πραγματοποιήθηκε με την βάση τροφίμων USDA.
Υλικά:
- Μανιτάρια Άσπρα (1 Kg)
- Ελαιόλαδο (5 κ.σ. )
- Αλάτι (1 κ.γλ. )
- Θυμάρι (1 κ.γλ. )
- Ρίγανη (1/2 κ.γλ. )
- Κουρκουμάς σκόνη (1/2 κ.γλ.)
- Βασιλικός αποξηραμένος (1/4 κ.γλ. )
- Τζίντζερ (1/4 κ.γλ. )
- Πιπέρι (1/4 κ.γλ.)
Παρασκευή:
– Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια με τον κόφτη σε φέτες και μετά με ένα μαχαίρι, τα κόβουμε σε λωρίδες.
-Έπειτα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε.
– Στην συνέχεια, το μείγμα το βάζουμε σε λαδόκολλα, όπως φαίνεται στην εικόνα, και το φουρνίζουμε στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά ανακατεύοντας τα κάθε 10 λεπτά, μέχρι να φύγει η υγρασία και ανάλογα πόσο ξεροψημένα τα θέλουμε.
– Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο σκόρδο για γεύση. Η τελική ποσότητα βγαίνει περίπου 500 γρ..
– Mπορεί να σερβιριστεί σε πίτα ή τορτίγια ή σαν σκέτος γύρος με λίγο λεμόνι.
– Στην φωτογραφία, ο γύρος μανιταριών συνοδεύεται από χειροποίητη τορτίγια.
Εάν επιθυμείτε, να μάθετε περισσότερα για μια φυτοφαγική συνταγή, πατήστε το παρακάτω link.