fbpx

Vegan άσπρη σάλτσα από κάσιους

vegan άσπρη σάλτσα από κάσιους

Vegan άσπρη σάλτσα από κάσιους

Η συγκεκριμένη συνταγή με vegan άσπρη σάλτσα από κάσιους και αμύγδαλα είναι ιδιαίτερα νόστιμη, θρεπτική και εύκολη. Συνδυάζεται εξαιρετικά με πιάτα που έχουν ως βασικό συστατικό τα ζυμαρικά, το ρύζι ή τις πατάτες. Στην συγκεκριμένη συνταγή, την συνδύασα με ζυμαρικά και μανιτάρια και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.

Αν παρατηρήσετε την παρακάτω διατροφική ανάλυση της συνταγής, η συγκεκριμένη vegan σάλτσα είναι ιδιαίτερα χαμηλή σε θερμίδες και λιπαρά (μόλις 10γρ/100γρ. συνταγής) σε σχέση με τις άσπρες σάλτσες που συνηθίζονται να πωλούνται στο εμπόριο ή μαγειρεύονται στο σπίτι. Δεν είναι αμελητέες και οι συγκεντρώσεις σε σίδηρο και ασβέστιο της συνταγής.

Διατροφική Ανάλυση ανά 100 γρ. σάλτσας

Η διατροφική ανάλυση της συνταγής, πραγματοποιήθηκε με το διαιτολογικό λογισμικό evexis

Για την vegan άσπρη σάλτσα από κάσιους

  • Αμύγδαλα (15τμχ)
  • Κάσιους (50γρ.)
  • Νερό από βράσιμο μακαρονιών (120γρ.)
  • Γάλα φυτικό (170γρ.) (το χρησιμοποιούμε σε 2 δόσεις)
  • Αλεύρι από ρεβίθια (20γρ.)
  • Διατροφική μαγιά (10γρ.)
  • Μανιτάρια (3 τμχ.)

Εαν θελήσουμε να τα συνδυάσουμε με μακαρόνια

Υλικά για 2 άτομα:

  • Μακαρόνια (200γρ.)
  • Αλάτι (1/2 κ.γλ.)
  • Μανιτάρια Portobello (3τμχ)

Περιγραφή:

– Αφήνουμε τα αμύγδαλα σε ζεστό νερό για 10 λεπτά και έπειτα τα ξεφλουδίζουμε (photo 1).

– Βάζουμε στο μούλτι τα αμύγδαλα, τα κάσιους και το ζεστό νερό από τα μακαρόνια και τα χτυπάμε  καλά.

– Στην συνέχεια διαλύουμε γάλα φυτικό (100γρ.), το αλεύρι από ρεβίθια και την διατροφική μαγιά.

– Τέλος, σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, τα ρίχνουμε όλα μαζί, ρίχνοντας επιπλέον 70γρ. φυτικού γάλακτος και τα αφήνουμε 7 λεπτά μέχρι να γίνει κρεμώδης η υφή (photo 2).

Εαν θελήσουμε να τα συνδυάσουμε με μακαρόνια:

– Βάζουμε το νερό να βράζει για τα μακαρόνια με αλάτι. Έπειτα τα βράζουμε και τα σουρώνουμε. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε ελαιόλαδο και τα σκεπάζουμε με μια πετσετούλα.

– Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε να μανιτάρια με λίγο ελαιόλαδο, να  μαλακώσουν 5-7 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία, έπειτα ρίχνουμε μακαρόνια (350γρ.) και σάλτσα (150γρ.) και τα αφήνουμε 2 λεπτά.

-Είναι έτοιμα. Καλή σας όρεξη!!! (photo 3)

 

vegan άσπρη σάλτσα από κάσιους - ξεφλούδισμα αμυγδάλων
Photo 1: Τα αμύγδαλα είναι έτοιμα…
Photo 2: Η κρέμα έτοιμη και λαχταριστή!!!
Photo 3: Μμμμ έτοιμα προς βρώση….

Εαν σας ενδιαφέρει, να μάθετε περισσότερα για μια χορτοφαγική διατροφή,  και να εκπαιδευτείτε πάνω σε αυτήν, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, με ασφάλεια και αξιοπιστία, μπορείτε να δείτε τις υπηρεσίες του διαιτολογικού μας γραφείου εδώ.

Μην αμελήσετε να διαβάσετε το πρώτο μας χορτοφαγικό βιβλίο που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, το 2013 με τίτλο: Κρέας; Όχι ευχαριστώ: Οδηγός διατροφής για χορτοφάγους, από τις εκδόσεις medΝutrition Publications.