Φασολάδα – Το απόλυτο Ελληνικό Superfood πιάτο
Διατροφική αξία της φασολάδας. Η φασολάδα είναι Ελληνικό χειμωνιάτικο παραδοσιακό πιάτο. Τι να πρωτοπούμε για αυτό το πιάτο; Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, εάν βάλεις 2 κουτάλες στο πιάτο είναι κοντά στα 30γρ. Περιέχει σε σημαντική περιεκτικότητα το βασικό αμινοξύ λυσίνη, ιδιαίτερα σημαντικό για την διατροφή των χορτοφάγων.
Περιέχει 10mg σιδήρου και μάλιστα από έρευνες έχει φανεί πως εάν βάλουμε κρεμμύδι, είτε ωμό είτε μαγειρεμένο αυξάνεται η απορρόφηση του φυτικού σιδήρου. Επίσης, το καρότο και η πιπεριά που προσθέτουμε στην φασολάδα, έχει φανεί πως επίσης βοηθούν στην απορρόφηση του φυτικού σιδήρου.
Να τονίσω πως τρώγοντας φασόλια, καταναλώνεις πρωτεΐνη χωρίς να παίρνεις λιπαρά όπως όταν τρως ζωικές τροφές. Τα μόνα λιπαρά που καταναλώνεις είναι το εξτρά παρθένο ελαιόλαδο που προσθέτεις στο μαγείρεμα.
Εννοείται πως η περιεκτικότητα των φυτικών ινών είναι σημαντική στην φασολάδα. Οι φυτικές ίνες προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και πρέπει να πούμε ότι τα όσπρια είναι μια ομάδα τροφίμων που συνιστώνται σε ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη, λόγω καλύτερου μεταβολισμού του σακχάρου. Και φυσικά οι διαλυτές φυτικές ίνες των φασολιών, βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και αποτελούν ένα σημαντικό πρεβιοτικό τρόφιμο.
Περιέχει επίσης πολλά μεταλλικά στοιχεία. Εδώ πρέπει να πούμε, πως μουλιάζοντας τα φασόλια την προηγούμενη ημέρα, πριν τα μαγειρέψουμε αποβάλλονται και τα φυτικά οξέα τα οποία μειώνουν την απορρόφηση των μεταλλικών στοιχείων.