Διατροφικές Αναμνήσεις από Μεγάλη Εβδομάδα

Διατροφικές αναμνήσεις από Μεγάλη Εβδομάδα

Διατροφικές Αναμνήσεις από Μεγάλη Εβδομάδα

Διατροφικά πάντα την θυμάμαι την Μεγάλη Εβδομάδα. Ήμουν παιδί δημοτικού και θυμάμαι πως σχεδόν όλη την Μ. Εβδομάδα δεν τρώγαμε καθόλου ζωικά τρόφιμα. Ειδικά Μ. Παρασκευή δεν καταναλώναμε ούτε λάδι. Όσπρια, πατάτες φούρνου και γιαχνί, φασολάκια και σπανακόρυζα είχαν την τιμητική τους. Μάλιστα, εκείνη την εβδομάδα καταναλώναμε θυμάμαι και πολύ τσάι του βουνού.

Μου άρεσε ιδιαίτερα αυτή η διατροφική αλλαγή αλλά ποτέ δεν είχα κάνει την σύνδεση σαν παιδί, ότι η αποχή από τα ζωικά τρόφιμα, ωφελεί τα ζώα, το περιβάλλον και την ίδια μας την υγεία. Κατά την δεκαετία του 80, θεωρούνταν αδιανόητο κάποιος να ζει όλο τον χρόνο χωρίς ζωικές τροφές. Ειδικά στην Ελληνική επαρχία.

Μπαίνουμε στην Μ. Εβδομάδα και μου έρχονται όλες αυτές οι αναμνήσεις.  Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, οι αναμνήσεις είναι έντονα συνδεδεμένες με τις μυρωδιές όλων αυτών των λιτών νόστιμων μεσογειακών χορτοφαγικών πιάτων.

Η επιστήμη αναφέρει πως ειδικά η μνήμη μας συνδέεται ισχυρά με την όσφρηση και την γεύση. Είναι εντυπωσιακό πως κάποιες φορές ο συνδυασμός κάποιων αισθήσεων, ξεπερνά τα χρονικά σύνορα και δημιουργεί την αίσθηση πως ο χρόνος είναι ενιαίος, με το παρελθόν και το μέλλον να ενώνονται με το παρόν.

Μεγάλη Eβδομάδα ξεκινάει. Και μαζί με αυτή, όλες αυτές οι διατροφικές αναμνήσεις. Στο μυαλό μου, αποθηκευμένες σε ένα πιάτο φασόλια χωρίς λάδι, που αχνίζει ζεστό.