Απαγόρευση του όρου «Φυτικά Γάλατα» στην Ευρώπη
Τον Οκτώβριο του 2020, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε στην απαγόρευση της χρήσης των όρων που παραπέμπουν στην βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων από την βιομηχανία φυτικών «τυριών» και «γαλακτοκομικών». Επομένως, η χρήση προσδιοριστικών όρων όπως για παράδειγμα «φυτικά γάλατα», «γάλα αμυγδάλου» ή «vegan τυρί» απαγορεύτηκαν.
Όπως ήταν φυσικό, οι γαλακτοβιομηχανίες χαιρέτισαν θετικά την απόφαση και ανακοίνωσαν πως με αυτήν την απαγόρευση δεν θα υπάρχει πλέον σύγχυση από τους καταναλωτές.
Μεγάλο πλήγμα για τις βιομηχανίες plant-based γαλακτοκομικών
Σύμφωνα με τον Louise Davies, τον διευθυντή της πολιτικής της Vegan Society, δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι οι καταναλωτές έχουν σύγχυση με τους όρους «γάλα» ή «βούτυρο»
Από την άλλη οι βιομηχανίες plant-based γαλακτοκομικών θεωρούν πως αυτές οι αλλαγές θα απαιτήσουν μεγάλο κόστος μετάβασης. Πιο συγκεκριμένα, θα υπάρξει σημαντικό κόστος στην αλλαγή του brand, της νέας ονομασίας και των στρατηγικών marketing.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις βιομηχανίες plant-based γαλακτοκομικών, η απόφαση αυτή δυσχεραίνει την επιλογή των καταναλωτών για τρόφιμα που συνεισφέρουν σημαντικά στην Ευρωπαϊκή βιωσιμότητα μέσω της καινοτομίας καθώς και της μείωσης χρήσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών και του αποτυπώματος άνθρακα.
Οι ψήφοι του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου δεν αλλάζουν το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι οδηγούνται σε μια plant-based διατροφή αναζητώντας εναλλακτικά κρέατος και γαλακτοκομικών, δήλωσε ο Marco Contiero, διευθυντής της Greenpeace για θέματα νομοθεσίας στην Γεωργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Η άποψη του plantbased.gr για τα φυτικά γάλατα
H δική μας η άποψη είναι πως παρά τις νομικές απαγορεύσεις «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω». Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν μια plant-based διατροφή τόσο για να σταματήσουν την συνεχιζόμενη εκμετάλλευση του ζωικού πληθυσμού και ταυτόχρονα να θωρακίσουν την υγεία τους με ένα διατροφικό μοντέλο που θωρακίζει την υγεία. Και φυσική η plant-based διατροφή αποτελεί το πιο δυνατό «χαρτί» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία του περιβάλλοντος συνολικότερα.
Εμείς πάντως στο blog μας, έχουμε μια νοστιμότατα συνταγή από φυτικό «τυρί» αμυγδάλου και φυσικά πολλές plant-based συνταγές και διαιτολογικές υπηρεσίες.
Και φυσικά, μπορείτε να προμηθευτείτε το πρώτο βιβλίο χορτοφαγίας στην Ελλάδα με τον τίτλο «Κρέας; Όχι ευχαριστώ. Οδηγίες διατροφής για χορτοφάγους από τις εκδόσεις mednutrition.