Παπουτσάκια Vegan
Τα παπουτσάκια Vegan, αποτελούν μια αγαπημένη συνταγή, την οποία τροποποίησα χωρίς καθόλου ζωικά συστατικά. Η συγκεκριμένη εκδοχή της παραδοσιακής συνταγής, είναι πολύ εύκολη και εξίσου νόστιμη. Με μόλις 381 θερμίδες/μερίδα ενώ ταυτόχρονα προσδίδει 11γρ. πρωτεΐνες, 3mg φυτικό σίδηρο και 100mg φυτικό ασβέστιο.
Διατροφική Ανάλυση ανά μερίδα (250 γρ.)
Η διατροφική ανάλυση της συνταγής, πραγματοποιήθηκε με το διαιτολογικό λογισμικό evexis
Υλικά
Για 8 μισές γεμιστές μελιτζάνες παπουτσάκια Vegan:
Για το αρχικό ψήσιμο:
- Μελιτζάνες φλάσκες (4 τμχ)
- Ελαιόλαδο (3 κ.σ.)
- Θυμάρι (1 κ.γλ.)
Μπεσαμέλ:
- Γάλα σε θερμοκρασία δωματίου (360 γρ.)
- Αλεύρι (3 κ.σ.)
- Αλάτι (1/2 κ.γλ.)
- Μοσχοκάρυδο (1 κ.γλ.)
- Λιναρόσπορο κοπανιστό (1 κ.γλ.)
- Διατροφική μαγιά (2 κ.γλ.)
- Ζάχαρη καρύδας (1 κ.γλ.)
- Ελαιόλαδο (1 κ.σ.)
Γέμιση:
- Καρότο (1/2 τμχ)
- Κρεμμύδι (1/2 τμχ)
- Μανιτάρι λευκό μεγάλο
- Μαϊντανό (2 κ.σ.)
- Κινόα (2 κ.σ.)
- Ελαιόλαδο (6 κ.σ.)
- Ντομάτα σάλτσα (400 γρ.)
- Κόκκινη φακή (7 κ.σ.)
- Κινόα (2 κ.σ.)
- Αλάτι (1 κ.γλ.)
- Δάφνη (1 φ.)
- Μπαχάρι (4 τμχ.)
- Κανέλα (1/4 κ.γλ.)
- Ζάχαρη καρύδας (1 κ.γλ.)
- Νερό χλιαρό (1 ποτήρι)
Περιγραφή
Προετοιμασία μπεσαμέλ
-Αναμιγνύουμε το γάλα με το αλεύρι σε μέτρια φωτιά
-Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά και αναμιγνύουμε συνεχώς γία 5-7 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει
Προετοιμασία για τις μελιτζάνες
-Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στην μέση
-Χαράζουμε το εσωτερικό
-Ρίχνουμε ελαιόλαδο και θυμάρι
-Βάζουμε με την σάρκα κάτω σε ταψί
-Μαγειρεύουμε σε προ θερμασμένο φούρνο αέρα 200 oC για 35 λεπτά
Προετοιμασία της γέμισης
Κινόα:
-Πλένουμε την κινόα
-Βράζουμε για 1 λεπτό μέχρι να εμφανιστούν οι φουσκαλίτσες,
Ξεπλένουμε είναι έτοιμη
-Περνάμε από μούλτι το καρότο, το κρεμμύδι και το μανιτάρι.
-Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό
Σε αντικολλητικό τηγάνι για 15 λεπτά:
-Ρίχνουμε το ελαιόλαδο (3κ.σ.), τα ψιλοκομμένα λαχανικά (καρότο, μανιτάρι, κρεμμύδι)
-Αφήνουμε για 5 λεπτά
-Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (ντομάτα σάλτσα, κόκκινη φακή, κινόα, αλάτι, δάφνη , μπαχάρι, κανέλα, ζάχαρη καρύδας και αφήνουμε γι 15 λεπτά
-Προσθέτουμε το νερό χλιαρό στα 7-10 λεπτά
-Προσθέτουμε λίγο πριν το τέλος τον μαϊντανό
-Αφού οι μελιτζάνες είναι έτοιμες, τις βγάζουμε από τον φούρνο τις γυρίζουμε με την σάρκα πάνω
-Τις ανοίγουμε με ένα κουτάλι
-Προσθέτουμε την γέμιση ρίχνω λίγο λάδι (3 κ.σ.) από πάνω στις μελιτζάνες (3 κ.σ.)
-Βάζουμε και την μπεσαμέλ από επάνω
-Σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς αντιστάσεις, αφήνουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει