Παπουτσάκια Vegan

Παπουτσάκια Vegan

Τα παπουτσάκια Vegan, αποτελούν μια αγαπημένη συνταγή, την οποία τροποποίησα χωρίς καθόλου ζωικά συστατικά. Η συγκεκριμένη εκδοχή της παραδοσιακής συνταγής, είναι πολύ εύκολη και εξίσου νόστιμη. Με μόλις 381 θερμίδες/μερίδα ενώ ταυτόχρονα προσδίδει 11γρ. πρωτεΐνες, 3mg φυτικό σίδηρο και 100mg φυτικό ασβέστιο.

Διατροφική Ανάλυση ανά μερίδα (250 γρ.)

Η διατροφική ανάλυση της συνταγής, πραγματοποιήθηκε με το διαιτολογικό λογισμικό evexis

Υλικά

Για 8 μισές γεμιστές μελιτζάνες παπουτσάκια Vegan:

Για το αρχικό ψήσιμο:

  • Μελιτζάνες φλάσκες (4 τμχ)
  • Ελαιόλαδο (3 κ.σ.)
  • Θυμάρι (1 κ.γλ.)

Μπεσαμέλ:

  • Γάλα  σε θερμοκρασία δωματίου (360 γρ.)
  • Αλεύρι (3 κ.σ.)
  • Αλάτι (1/2 κ.γλ.)
  • Μοσχοκάρυδο (1 κ.γλ.)
  • Λιναρόσπορο κοπανιστό (1 κ.γλ.)
  • Διατροφική μαγιά (2 κ.γλ.)
  • Ζάχαρη καρύδας (1 κ.γλ.)
  • Ελαιόλαδο (1 κ.σ.)

Γέμιση:

  • Καρότο (1/2 τμχ)
  • Κρεμμύδι (1/2 τμχ)
  • Μανιτάρι λευκό μεγάλο
  • Μαϊντανό (2 κ.σ.)
  • Κινόα (2 κ.σ.)
  • Ελαιόλαδο (6 κ.σ.)
  • Ντομάτα σάλτσα (400 γρ.)
  • Κόκκινη φακή (7 κ.σ.)
  • Κινόα (2 κ.σ.)
  • Αλάτι (1 κ.γλ.)
  • Δάφνη (1 φ.)
  • Μπαχάρι (4 τμχ.)
  • Κανέλα (1/4 κ.γλ.)
  • Ζάχαρη καρύδας (1 κ.γλ.)
  • Νερό χλιαρό (1 ποτήρι)

Περιγραφή

Προετοιμασία μπεσαμέλ

-Αναμιγνύουμε το γάλα με το αλεύρι σε μέτρια φωτιά

-Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά και αναμιγνύουμε συνεχώς γία 5-7 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει

Προετοιμασία για τις μελιτζάνες

-Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στην μέση

-Χαράζουμε το εσωτερικό

-Ρίχνουμε ελαιόλαδο και θυμάρι

-Βάζουμε με την σάρκα κάτω σε ταψί

-Μαγειρεύουμε σε προ θερμασμένο φούρνο αέρα 200 oC για 35 λεπτά

Προετοιμασία της γέμισης

Κινόα:

-Πλένουμε την κινόα

-Βράζουμε για 1 λεπτό μέχρι να εμφανιστούν οι φουσκαλίτσες,

Ξεπλένουμε είναι έτοιμη

-Περνάμε από μούλτι το καρότο, το κρεμμύδι και το μανιτάρι.

-Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό

Σε αντικολλητικό τηγάνι για 15 λεπτά:

-Ρίχνουμε το ελαιόλαδο (3κ.σ.), τα ψιλοκομμένα λαχανικά (καρότο, μανιτάρι, κρεμμύδι)

-Αφήνουμε για 5 λεπτά

-Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (ντομάτα σάλτσα, κόκκινη φακή, κινόα, αλάτι, δάφνη , μπαχάρι, κανέλα, ζάχαρη καρύδας και αφήνουμε γι 15 λεπτά

-Προσθέτουμε το νερό χλιαρό στα 7-10 λεπτά

-Προσθέτουμε λίγο πριν το τέλος τον μαϊντανό

-Αφού οι μελιτζάνες είναι έτοιμες, τις βγάζουμε από τον φούρνο τις γυρίζουμε με την σάρκα πάνω

-Τις ανοίγουμε με ένα κουτάλι

-Προσθέτουμε την γέμιση ρίχνω λίγο λάδι (3 κ.σ.) από πάνω στις μελιτζάνες (3 κ.σ.)

-Βάζουμε και την μπεσαμέλ από επάνω

-Σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς αντιστάσεις, αφήνουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει

 

 

Κομμένες στην μέση, έτοιμες για να χαραχθούν και να μπουν στον φούρνο
Η γέμιση ετοιμάζεται
Η μπεσαμέλ ετοιμάζεται
Φουρνιστές έτοιμες, τις ανοίγουμε με το κουτάλι, έτοιμες για γέμιση
Σχεδόν έτοιμες
Στον φούρνο