fbpx

Νηστίσιμα Κουρού Λαχανικών

Νηστίσιμα Κουρού Λαχανικών

Καθώς έψαχνα τις συνταγές μου, ανακάλυψα μία συνταγή από την κυρία Μαίρη. Μου την είχε δώσει ένα καλοκαίρι στην αυλή της, με καφεδάκι μετά το μπάνιο, πριν χρόνια. Μου άρεσε πολύ και ήρθε η ώρα να την φτιάξω.

Για τα νηστίσιμα κουρού λαχανικών, δεν απαιτείται πολύ ώρα αλλά ούτε και πολύ ζύμωμα. Όσο για την γέμιση, μπορείτε να την προσαρμόσετε ανάλογα με τα γούστα σας. Εγώ προτίμησα την γέμιση που σας παραθέτω παρακάτω. Αφού τελειώσει το ψήσιμο, το σπίτι μοσχοβολά από τις μυρωδιές στον φούρνο.

Σύμφωνα με την παρακάτω διατροφική ανάλυση, τα συγκεκριμένα κουρού λαχανικών είναι χαμηλά θερμιδικά και σε λιπαρά ενώ ταυτόχρονα περιέχουν φυτικές ίνες, σίδηρο και ασβέστιο.

Διατροφική Ανάλυση ανά τεμάχιο (80γρ.)

Η διατροφική ανάλυση της συνταγής, πραγματοποιήθηκε με το διαιτολογικό λογισμικό evexis

Υλικά

(Ποσότητα περίπου 12 τεμ. των 80γρ.)

Ζύμη

  • Χυμός πορτοκάλι ( 1 μεγάλο ή ½ φλ.)
  • Ελαιόλαδο (1/4 φλ.)
  • Ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο (1/4 φλ.)
  • Σόδα ( στην μύτη ή 1/4 κ.γλ.)
  • Baking powder (2 κ.γλ.)
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (300-350γρ.)
  • Αλάτι (1/2 κ.γλ. κοφτό)
  • Σουσάμι (3 κ.γλ.)

Γέμιση

  • Μανιτάρια λευκά (4 μικρά)
  • Κομμένη ντομάτα σε κυβάκια ( συσκευασμένη 4 κ.σ. ή 1 μεγάλη)
  • Πιπεριά (1/2 τεμάχιο )
  • Ελιές (3 ψιλοκομμένες )
  • Ελαιόλαδο (2 κ.γλ.)
  • Αλεύρι (1 κ.γλ.)
  • Νερό χλιαρό (1/4 φλ.)
  • Μαντζουράνα
  • Θυμάρι

Περιγραφή

-Σε ένα δοχείο αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για την ζύμη μαζί και ζυμώνουμε με τα χέρια για 5 λεπτά. Έπειτα την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά μέχρι να φτιάξουμε την γέμιση.

-Πρώτα βάζουμε το ελαιόλαδο, την πιπεριά, το μανιτάρι, την ντομάτα και τις ελιές και τα αφήνουμε με μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 10 λεπτά. Έπειτα διαλύουμε στο χλιαρό νερό το αλεύρι και προσθέτουμε το μείγμα στο τηγάνι μαζί με την μαντζουράνα και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να φύγει η υγρασία και να δέσει η γέμιση. Αφού ετοιμαστεί η γέμιση, την αφήνουμε να κρυώσει  μέχρι να ανοίξουμε την ζύμη.

-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 195 βαθμούς στον αέρα.

-Χωρίζουμε την ζύμη σε 4 μέρη και το κάθε μέρος σε 3, δηλαδή σύνολο 12 μέρη (κομμάτια). Παίρνουμε το κάθε κομμάτι και το ανοίγουμε. Προσωπικά, τα άνοιξα με τον πλάστη.

-Βάζουμε από ένα κουταλάκι γλυκού μέσα σε κάθε κουρού και το κλείνουμε με τα ακροδάχτυλα.

-Περνάμε με ένα πινέλο νερό και από πάνω ρίχνουμε το σουσάμι, όπου και κολλάει.

-Τα βάζουμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε τα νηστίσιμα κουρού λαχανικών στον φούρνο για 13-16 λεπτά.

Καλή σας όρεξη!!

Εαν επιθυμείτε, να μάθετε να τρώτε υγιεινά και χορτοφαγικά, μπορείτε να αναζητήσετε την συγκεκριμένη υπηρεσία του γραφείου μας.

Μόλις ζυμώθηκε
Αφού ξεκουράστηκε
Γίνεται η σάλτσα
Έτοιμα για ψήσιμο
Μόλις βγήκαν από τον φούρνο

Για περισσότερα vegan σνακ, μπορείτε να δείτε το παρακάτω video μου στο κανάλι του διαιτολογικού μας γραφείου στο youtube, όπου μπορείτε να εγγραφείτε.

Διαιτολόγος Θεσσαλονίκη