Φασολάδα παραδοσιακή
Όλη η Ελληνική γαστρονομική παράδοση, καθρεφτίζεται σε αυτό το πιάτο. Η φασολάδα, πέρα από την σύνδεση με την παράδοση μας, έχει εξαιρετική διατροφική αξία. Ειδικά τις κρύες ημέρες του χειμώνα, μια ζεστή φασολάδα, πραγματικά σου ζεσταίνει τα σωθικά. Έχω συνδυάσει την φασολάδα, με τα παιδικά μου χρόνια όπου την κατανάλωνα με κρεμμυδάκι και ελιές Πηλίου από τα μέρη μου.
Το συγκεκριμένο πιάτο, αποτελεί μια σημαντική πηγή φυτικών πρωτεϊνών, διαλυτών φυτικών ινών, βιταμινών (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6 και φολικό οξύ) και ανόργανων στοιχείων όπως (ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο). Τα οφέλη για την υγεία σημαντικά, τόσο για υγεία της καρδιάς, των αγγείων ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια εξαιρετική αντιδιαβητική τροφή.
Διατροφική ανάλυση μερίδας (250γρ.)
Η διατροφική ανάλυση της συνταγής, πραγματοποιήθηκε με το διαιτολογικό λογισμικό evexis
Υλικά:
– Φασόλια μικρά (500γρ.)
– Κρεμμύδι (0.5 τμχ.)
– Πιπεριά πράσινη (0.5 τμχ)
– Πιπεριά κόκκινη (0.5 τμχ)
– Σέλινο (3 κλωναράκια)
– Καρότο (1 μεσαίο)
– Ελαιόλαδο (3/4 φλ.)
– Σκόρδο (1 τμχ)
– Αλάτι (2 κ.γλ.)
– Αγαύη (2 κ.σ.)
– Σάλτσα ντομάτας (300 γρ.)
– Νερό (7 φλ.)
– Κανέλα ( ¼ κ.γλ.)
– Δάφνη (2 φύλλα)
– Μπαχάρι (3 τμχ)
Διαδικασία:
– Ξεπλένουμε τα φασόλια καλά.
– Αφήνουμε για τουλάχιστον 8 ώρες μέσα σε νερό να φουσκώσουν και ξεπλένουμε.
– Τεμαχίζουμε σε ροδέλες το καρότο και έπειτα ψιλοκόβουμε τις πιπεριές, το σέλινο και το κρεμμύδι.
– Σε χύτρα ρίχνουμε τα φασόλια και όλα τα υπόλοιπα ( οι πιπεριές, το κρεμμύδι, το σέλινο, το καρότο και το σκόρδο ψιλοκομμένα).
– Αφήνουμε από την στιγμή που θα σφυρίζει η χύτρα 25 λεπτά (ανάλογα με τα φασόλια, εμένα βράζουν).
– Έπειτα αφήνουμε για 20 λεπτά σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία χωρίς να είναι υπό πίεση ( απλά με ένα καπάκι) για να χυλώσει η φασολάδα ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει.
– Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ελιές.