Φοκάτσια γεμιστή με λαχανικά
Η φοκάτσια, αποτελεί ένα εύκολο και νόστιμο ψωμί, που συναντάμε κυρίως στην Ιταλία. Στην εκδοχή της συνταγής μας, την συνδυάσαμε με λαχανικά (μανιτάρια, πιπεριές) και της δώσαμε έναν αρωματικό τόνο, με δεντρολίβανο.
Υλικά
Ζύμη
- Φρέσκια μαγιά (20γρ. ή ξερή)
- Σιρόπι αγάβης ή χαρουπόμελο ή ζάχαρη καστανή (1 κ.γλ.)
- Νερό χλιαρό (1,5 φλ.)
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (3 φλ.)
- Αλάτι (1,5 κ.γλ.)
Γέμιση υλικά
- Μανιτάρια λευκά (2 τμχ.)
- Πιπεριές κόκκινες (1 τμχ.)
- Πιπεριές πράσινες (1 τμχ.)
- Ελιές (10 χωρίς το κουκούτσι ή 3 κ.σ. έτοιμες ροδέλες)
- Ελαιόλαδο (1,5 κ.σ.)
- Τομάτα τύπου κονκασέ (1 συσκευασία ή 200γρ. σπιτική σάλτσα τομάτας)
- Φρέσκο δενδρολίβανο ( 1-2 κλαδάκια ή ½ κ.γ αποξηραμένο)
- Φύλλα δάφνης (3 τμχ.)
- Μπαχάρι (2-3 τμχ.)
- Αλάτι (3/4 κ.γλ.)
- Κανέλα (1/3 κ.γλ.)
- Πιπέρι (1/3 κ.γλ.)
Περιγραφή:
Προετοιμασία ζύμης:
– Διαλύουμε την μαγιά με την μισή ποσότητα χλιαρού νερού και την ζάχαρη αφήνουμε λίγο μέχρι να δημιουργηθούν φουσκαλίτσες στο μείγμα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και με ξερή μαγιά.
– Έπειτα σε ένα μπολ τοποθετούμε το αλεύρι με το αλάτι, σχηματίζουμε μία λακκούβα στην μέση και ρίχνουμε το νερό και το μείγμα της μαγιάς. Μπορούμε να το ζυμώσουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμαράκι ή να το βάλουμε στο μίξερ με αναδευτήρα γάντζο σε χαμηλή ένταση για 10-15 λεπτά μέχρι να γίνει μαλακό ζυμαράκι.
– Το αφήνουμε για 45-60 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο σκεπασμένο με μία μεμβράνη σε ζεστό μέρος, όπως κάτω από μία κουβέρτα.
Γέμιση:
– Ανοίγουμε το μάτι, τοποθετούμε ένα τηγάνι αντικολλητικό και ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά ψιλοκομμένα μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Έπειτα ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να δέσει ή σάλτσα και να μην είναι πολύ ρευστή, αν είναι πολύ ρευστή, αν είναι αναμιγνύουμε 2κ.γ αλεύρι σε κρύο νερό και το ρίχνουμε στην σάλτσα για να γίνει παχύρρευστη.
Τελικό βήμα:
-Αφού διπλασιαστεί σε όγκο, την πλάθουμε λίγο και την μοιράζουμε σε δύο περίπου ίσα μέρη-κομμάτια.
– Παίρνουμε το μεγαλύτερο κομμάτι και το ανοίγουμε σύμφωνα με το ταψί μας περίπου 35 εκατοστά. Έπειτα ανοίγουμε και την μικρότερη ζύμη περίπου 32 εκατοστά.
– Τοποθετούμε λαδόκολλα στο ταψί μας, έπειτα το μεγάλο φύλλο, την γέμιση σε όχι πολύ παχύ στρώμα και έπειτα το λεπτότερο φύλλο. Τυλίγουμε τις άκρες του μεγαλύτερου φύλλου στο μικρότερο και πιέζουμε με τα δάκτυλά μας. Έπειτα κάνουμε τρυπούλες με ένα πιρούνι σε όλη την ζύμη.
– Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 250 βαθμούς για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Η φοκάτσια είναι έτοιμη.
Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για μια plant-based διατροφή, και μένετε μακριά από την έδρα του διαιτολογικού μας γραφείου (Θεσσαλονίκη), μπορείτε να ανατρέξετε στις on-line υπηρεσίες μας.
Για περισσότερα vegan σνακ, μπορείτε να δείτε το παρακάτω video μου στο κανάλι του διαιτολογικού μας γραφείου στο youtube, όπου μπορείτε να εγγραφείτε.