fbpx

Πρασομπιφτεκάκια

πρασοκεφτεδάκια

Πρασομπιφτεκάκια με ρεβιθάλευρο

Τα πρασομπιφτεκάκια με ρεβιθάλευρο, τα εμπνεύστηκα λόγω της μεγάλης μου αδυναμίας στην γεύση του πράσου. Είχα κουραστεί από τις κλασικές συνταγές με πράσο και αναζητούσα μια διαφορετική. Μάλιστα, ήθελα να είναι σε στέρεη μορφή έτσι ώστε να το χρησιμοποιώ στην γέμιση των σάντουιτς. Αφού πειραματίστηκα, κατέληξα σε ένα συνδυασμό με ρεβιθάλευρο και πατάτα.

Αν τα δοκιμάσετε, θα καταλάβετε ότι έχουν μια μαστιχωτή γεύση και είναι εξαιρετικά νόστιμα. Μέχρι αυτήν την στιγμή που γράφω, δεν έχω δει πουθενά μια παρόμοια συνταγή. Για τις μανούλες, αποτελεί μια εξαιρετική υγιεινή λύση για τα σάντουιτς στα σνακ των παιδιών στο σχολείο. Η ακόμη και ως βασικό μεσημεριανό γεύμα αντί των κλασικών συνταγών με πράσο.

Διατροφική Ανάλυση ανά τεμάχιο

Η διατροφική ανάλυση της συνταγής, πραγματοποιήθηκε με το διαιτολογικό λογισμικό evexis

Υλικά 

(Ποσότητα περίπου 40 τεμ. των 40γρ.)

  • Πράσα (5 κανονικά =1500γρ περίπου)
  • Ελαιόλαδο (2 κ.σ.)
  • Νερό (1/2 φλ.)
  • Πατάτες βρασμένες και πολτοποιημένες (3 μέτριες =200γρπερίπου)
  • Ρεβιθάλευρο (3 κ.σ =90γρ)
  • Αλεύρι ολικής (4 κ.σ. =120γρ.)
  • Νισεστέ (1/2 κ.σ. )
  • Αλάτι ( 1,5 κ.γλ.)
  • Πιπέρι (1/3 κ.γλ.)
  • Κουρκουμάς (½ κ.γλ.)
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος (2 κ.σ.)
  • Κύμινο ( ½ κ.γλ.)

 

Περιγραφή

– Τα πράσα ψιλοκόβονται στον τρίφτη και σοτάρονται  με ελαιόλαδο και νεράκι μέχρι να γίνουν αρκετά μαλακά, περίπου 15 λεπτά.

– Αφού μαλακώσουνε τα πράσα τα βάζουμε σε ένα σχετικά μεγάλο πλαστικό σκεύος, ρίχνουμε την πατάτα και τα αλεύρια με το νισεστέ ανακατεύουμε και μετά ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Αν είναι πολύ ζουμερό προσθέτουμε και λίγο ακόμη αλεύρι.

– Αν θέλουμε ρίχνουμε 100γρ τυρί φέτα αμυγδάλου ή κασέρι κίτρινο φυτικό.

– Το αφήνουμε για 5-10 λεπτά στο ψυγείο να σφίξει.

– Πλάθουμε μπιφτεκάκια μέτρια σε μέγεθος. Μπορούμε να τα δώσουμε σχήμα με το κουτάλι παίρνοντας μία ποσότητα με το κουτάλι και απλά τα αφήνουμε στο ταψί όπου μπορούμε να έχουμε και λαδόκολλα.

– Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς. Ψήνονται μέχρι να ροδίσουν από κάτω, περίπου στα 10 λεπτά και τα γυρίζουμε να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά, κοντά στα 5 λεπτά και είναι έτοιμα.

– Καλή σας όρεξη!!

Η συγκεκριμένη συνταγή, λόγω των φυτικών ινών και των θρεπτικών συστατικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά την διάρκεια μιας προσπάθειας απώλειας βάρους.

 

πρασοκεφτεδάκια
Κομμένα σε ροδέλες
πρασοκεφτεδάκια
Έτοιμα για σοτάρισμα
πρασοκεφτεδάκια
Σοτάροντας τα πράσα
πρασοκεφτεδάκια
Έτοιμο το μείγμα για ανακάτεμα
πρασοκεφτεδάκια
Έτοιμα με σχήμα για ψήσιμο
πρασοκεφτεδάκια
Μόλις βγήκαν από τον φούρνο…
πρασοκεφτεδάκια
Απλά υπέροχα…

Για περισσότερες επιλογές για vegan μπιφτέκια, μπορείτε να δείτε το παρακάτω video στο κανάλι μας στο youtube: