fbpx

Vegan Life Festival: Ομιλία για ολική χορτοφαγία και χρόνια νοσήματα

Vegan Life Festival Ομιλία Κούτσικας

Vegan Life Festival: Ομιλία για ολική χορτοφαγία και χρόνια νοσήματα

To Σάββατο 13/4/2019, είχα την τιμή και την χαρά να συμμετάσχω ως ομιλητής στο Vegan Life Festival, που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης. Το θέμα που ανέπτυξα ήταν «Ολική Χορτοφαγία και διαχείριση παθολογικών καταστάσεων».

Ολική Χορτοφαγία και χρόνια νοσήματα

Με την ομιλία είχα ως στόχο να παρουσιάσω τους μηχανισμούς με τους οποίους η ολική χορτοφαγία μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας για χρόνιες παθήσεις. Ταυτόχρονα, ήθελα να αναφέρω τα αποτελέσματα κάποιων αξιόπιστων προοπτικών επιδημιολογικών ερευνών κοορτής. Οι συγκεκριμένες έρευνες μελέτησαν τους δείκτες υγείας μεγάλου αριθμού ολικά χορτοφάγων σε σύγκριση με κρεοφάγους. Αυτές οι έρευνες ήταν οι EPIC-Oxford (The Oxford component of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) και η Adventist Health Study-2 (AHS-2).

Έλεγχος Βάρους

Η πρώτη παθολογική κατάσταση που ανέπτυξα ήταν η παχυσαρκία. Ανέφερα πως μια σωστά σχεδιασμένη vegan διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο βάρους. Τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα φυτικών ινών, χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας και χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη ενός επιθυμητού σωματικού βάρους.

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Η επόμενη χρόνια ασθένεια που παρουσίασα ήταν τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένο λίπος και υψηλή σε φυτικές ίνες, ωμούς καρπούς και αντιοξειδωτικά συστατικά μπορεί να προστατεύσει την υγεία των αγγείων. Στην δημοσίευση της EPIC-Oxford, οι vegan άντρες και γυναίκες είχαν 30 και 20 λιγότερες μονάδες LDL-χοληστερόλη αντίστοιχα από κρεοφάγους.

Ένα ακόμη νόσημα που φαίνεται να προστατεύονται οι ολικά χορτοφάγοι αποτελεί και η υπέρταση. Σύμφωνα, με την δημοσίευση της Adventist Health Study-2, οι vegans διατρέχουν 63% χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης. Πέρα από το χαμηλότερο σωματικό βάρος, τα συστατικά που φαίνεται να βοηθούν είναι το κάλλιο και το μαγνήσιο, που περιέχονται σε πολλές φυτικές τροφές.

Σακχαρώδης Διαβήτης ΙΙ

Στην ομιλία αυτή, δεν θα μπορούσα να παραλείψω τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.  Οι ολικά χορτοφάγοι σύμφωνα με την μελέτη της Adventist Health Study-2 (AHS-2), διατρέχουν 62% χαμηλότερο κίνδυνο για να νοσήσουν. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως οι βασικοί διατροφικοί λόγοι, είναι οι αυξημένες φυτικές ίνες και τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Τα τρόφιμα αυτά μειώνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων και συντελούν σε ένα καλύτερο έλεγχο σακχάρου.

Καρκίνος

Και για το τέλος, δεν θα μπορούσα να παραλείψω τα οφέλη μιας ολικά χορτοφαγικής διατροφής σε σχέση με την πρόληψη του καρκίνου. Συντελεί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μείωση των οξειδωτικών βλαβών. Ταυτόχρονα, βοηθάει στην απομάκρυνση των καρκινογόνων ουσίων  και τη προστασία του DNA των κυττάρων. Στην μελέτη της EPIC-Oxford,  φάνηκε στατιστικά σημαντικά πως οι ολικά χορτοφάγοι διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά 19%.

Θρεπτικά Συστατικά

Οι ερωτήσεις ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες. Θα ήθελα να σταθώ σε μια ερώτηση συγκεκριμένα η οποία, σχετικά με την ύπαρξη στοιχείων σύγκρισης θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουν οι vegan σε σχέση με τους χορτοφάγους. Η απάντηση μου ήταν πως ναι, υπάρχουν τέτοια στοιχεία. Υπάρχουν στην δημοσίευση του 2016,  από την έρευνα της EPIC-Oxford.

Σαν επίλογο, θα ήθελα να αναφέρω πως το Vegan Life Festival, είναι μια αξιόλογη προσπάθεια στην Ελλάδα, που συστήνει τον vegan τρόπο διατροφής. Αυτό γίνεται μέσα από ομιλίες, εργαστήρια και συμμετοχή εταιρειών που παρέχουν vegan προϊόντα. Χαίρομαι που είχα μια μικρή συνεισφορά στην διατροφική ενημέρωση του κοινού του Vegan Life Festival.

Βιβλίο

Τέλος, έγινε αναφορά στον πρώτο χορτοφαγικό βιβλίο που έχει εκδοθεί στην Ελλάδα : Κρέας; Όχι ευχαριστώ. Οδηγός διατροφής για χορτοφάγους, από τις εκδόσεις medΝutrition Publications. Στο συγκεριμένο βιβλίο περιέχονται απλοί και πρακτικοί συνδυασμοί φυτικών τροφίμων που εξασφαλίζουν διατροφική επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά, όπως για παράδειγμα η πρωτεΐνη και το ασβέστιο.

Για περισσότερες πληροφορίες, πάνω στην ολικά χορτοφαγική διατροφή, μπορείτε να ανατρέξετε στην υπηρεσία του διαιτολογικού μας γραφείου εδώ.

Vegan Life Festival Ομιλία Κούτσικας
Vegan Διατροφή – Ασπίδα ενάντια στην υπέρταση
Διατροφικά Χαρακτηριστικά Vegan Διατροφής
Vegan Life Festival Χρόνια Νοσήματα
Βιβλίο Χορτοφαγίας – Κρέας; Όχι ευχαριστώ!
Vegan Life Festival - Δημαρχείο Θεσσαλονίκη
Συζητώντας με το κοινό πάνω στη vegan διατροφή