fbpx

Ομελέτα vegan με ρεβιθάλευρο

vegan Ομελέτα με ρεβιθάλευρο

Ομελέτα vegan με ρεβιθάλευρο

Πολλές φορές, έχουμε ακούσει την πρόταση, “εαν δεν σπάσουν τα αυγά, ομελέτα δεν γίνεται”. Δυστυχώς αυτοί που λένε την συγκεκριμένη ρήση, δεν γνωρίζουν την συγκεκριμένη ομελέτα vegan με ρεβιθάλευρο που θα σας παρουσιάσω… Η συνταγή είναι πολύ εύκολη, νόστιμη και οικονομική.

Η ομελέτα vegan με ρεβιθάλευρο αποτελεί μια εξαιρετικά νόστιμη εναλλακτική της ομελέτας με αυγά. To ρεβιθάλευρο αποτελεί ένα διαδεδομένο συστατικό στην κουζίνα της Μ. Ανατολής και της Ινδίας.  Διατροφικά, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, χωρίς όμως να περιέχει την χοληστερόλη και το κορεσμένο λίπος των αυγών.

Αν παρατηρήσετε στην διατροφική ανάλυση που ακολουθεί, καταναλώνοντας την 1/2 ποσότητα της ομελέτας vegan που προκύπτει, προσλαμβάνονται περίπου 14γρ. πρωτεΐνης, ποσό που αντιστοιχεί στην πρόσληψη πρωτεΐνης  από 2 αυγά! Δεν είναι αμελητέα και η πρόσληψη σιδήρου (3,2mg) καθώς και φυτικών ινών (7,6γρ.) από μια μερίδα vegan ομελέτα. Και όλο αυτό το διατροφικό boost θρεπτικών συστατικών με ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά.

Διατροφική ανάλυσης vegan ομελέτας (1/2 ποσότητα της συνταγής)

Ομελέτα vegan - Διατροφική Ανάλυση

* Τα ποσοστά που καλύπτει το κάθε θρεπτικό συστατικό, υπολογίζονται σε σχέση με τις διατροφικές τιμές αναφοράς τους (Προσλαμβανόμενες Ποσότητες Αναφοράς)

** Η διατροφική ανάλυση της συνταγής, πραγματοποιήθηκε με το διαιτολογικό λογισμικό evexis.

Υλικά (για 2 άτομα):

  • Ρεβιθάλευρο (100γρ.)
  • Διατροφική μαγιά (20γρ.)
  • Ελαιόλαδο (30γρ.)
  • Νερό (200γρ.)
  • Κόκκινη πιπεριά (1/2 μεσαία)
  • Πράσινη πιπεριά (1 μεσαία)
  • Μανιτάρια Portobello (2 μικρά ή 1 μεγάλο)
  • Mουστάρδα (½ κ.γλ.)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Περιγραφή:

– Βάζουμε όλα τα υλικά μας μέσα σε ένα μπολ εκτός από τα λαχανικά και ανακατεύουμε με αναδευτήρα ή με το πιρούνι (photo 1) .

– Αφού κόψουμε τα λαχανικά, τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο νερό για να μαραθούν σε μέτρια φωτιά. Έπειτα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το μείγμα. Την αφήνουμε να ψηθεί καλά από την μια πλευρά και την αναποδογυρίζουμε (όπως μπορούμε) με ένα πιάτο ή με μια σπάτουλα και την ψήνουμε και από την άλλη πλευρά. Χρειάζεται περίπου 10 λεπτά συνολικά.

– Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε και την φέτα αμυγδάλου και να την προσθέσουμε από επάνω (photo 2).

– Επίσης, μπορούμε να ετοιμάσουμε την ομελέτα, με ακριβώς τα ίδια υλικά, σε ένα πήλινο μέσα στον φούρνο (photo 3).

vegan ομελέτα λαχανικά
Photo 1: Λαχανικά κομμένα στο αντικολλητικό τηγάνι
vegan ομελέτα φούρνος αντικολλητικό
Photo 2: Έτοιμη η ομελέτα!
vegan ομελέτα φούρνος
Photo 3: Ομελέτα στον φούρνο

Εαν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για μια χορτοφαγική διατροφή, δείτε εδώ: