fbpx

Νηστεία και οφέλη στην υγεία: Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ

Νηστεία - Συνέντευξη

Νηστεία και οφέλη στην υγεία: Συνέντευξη στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ

Με ιδιαίτερη χαρά, είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα οφέλη της νηστείας για την υγεία. Η συζήτηση έγινε με τη Νατάσα Βησσαριώνος, στην εκπομπή «γλυκιά ζωή» στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Αφορμή δόθηκε ένα παλιότερο άρθρο μου πάνω στη νηστεία καθώς και το βιβλίο χορτοφαγίας, εκδόσεων medNutrition «Κρέας; Όχι, ευχαριστώ».

Όλη την συζήτηση, μπορείτε να την ακούσετε,  στο yoube κανάλι μας.

Τι προσφέρει η νηστεία;

Η πρώτη ερώτηση είχε να κάνει, τι μας προσφέρει διατροφικά η νηστεία. Τόνισα πως η νηστεία, ουσιαστικά είναι μια περιοδική χορτοφαγία όπου υπάρχει υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και καρπών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η διατροφή να περιέχει  χαμηλά ποσοστά λιπαρών, ιδιαίτερα κορεσμένων και trans λιπαρών. Τα λιπαρά που περιέχονται ανήκουν στην ευεργετική κατηγορία των μονο-ακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών. Επιπλέον, η διατροφή περιέχει χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης ενώ η κατανάλωση φυτικών ινών καθώς αντιοξειδωτικών και φυτοχημικών συστατικών είναι αυξημένη.

Όλα τα παραπάνω διατροφικά χαρακτηριστικά, μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του σακχαρώδη διαβήτη

Νηστεία με φυτική πρωτεΐνη, σίδηρο και ασβέστιο

Ιδιαίτερη βαρύτητα, δώσαμε στην κουβέντα για τις πηγές φυτικής πρωτεΐνης, σιδήρου και ασβεστίου.

Ανέφερα ότι τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια), ο αρακάς, η σόγια και τα προϊόντα της (τυρί τόφου, τέμπε), οι ξηροί καρποί, αποτελούν πλούσιες πηγές φυτικής πρωτεΐνης. Και οι φυτικές πρωτεΐνες, μπορούν να μετατραπούν  σε πλήρεις πρωτεΐνες, αντίστοιχες με αυτές του κρέατος και να διατηρηθεί η πρωτεϊνοσύνθεση στον οργανισμό. Αρκεί να συμπληρώσουμε τα μειωμένα σε ποσότητα αμινοξέα μιας φυτικής πρωτεΐνης, με μια άλλη φυτική πρωτεΐνη, η οποία θα περιέχει τα συγκεκριμένα μειωμένα αμινοξέα σε επαρκή ποσότητα, όπως ακριβώς αλληλοσυμπληρώνονται τα κομμάτια ενός παζλ. Μάλιστα, δεν είναι απαραίτητο οι αλληλοσυμπληρούμενες φυτικές πρωτεΐνες να καταναλώνονται στο ίδιο γεύμα. Οποιοδήποτε αμινοξύ βρίσκεται μειωμένο σε κάποια φυτική τροφή, μπορεί να συμπληρωθεί από κάποια άλλη τροφή εντός της ημέρας.

Σχετικά με τον φυτικό σίδηρο, πολλές φυτικές τροφές αποτελούν πλούσιες πηγές όπως

  • Τα όσπρια: Φακές, φασόλια, ρεβίθια.
  • Τα λαχανικά: Σπανάκι, κολοκυθάκια, αρακάς, μπρόκολο, φύλλα παντζαριού, ντοματοχυμός.
  • Τα φρούτα: Αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα, σταφίδες).
  • Οι ξηροί καρποί: Κάσιους, αμύγδαλα, φιστίκια, κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι, σουσάμι.
  • Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα: Δημητριακά πρωινού, γάλα και γιαούρτι σόγιας.
  • Άλλα τρόφιμα: Μαύρη σοκολάτα, μελάσα σακχαροκάλαμου.

Η πρόσληψη ασβεστίου έχει συνδεθεί στο μυαλό του περισσότερου κόσμου με την κατανάλωση γαλακτοκομικών. Κι όμως! Οι ανάγκες σε ασβέστιο μπορούν να καλυφθούν πλήρως και από τις φυτικές πηγές. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, τα αποξηραμένα φρούτα, είναι κάποιες από τις πολλές φυτικές τροφές που περιέχουν ασβέστιο.

Νηστεία και στάδια ζωής

Σχετικά με την ερώτηση εάν η νηστεία μπορεί να εφαρμοστεί σε παιδική ηλικία ανέφερα ότι η νηστεία αποτελεί μια χορτοφαγική διατροφή για λίγες εβδομάδες. Πολλοί μεγάλοι επιστημονικοί σύλλογοι του εξωτερικού με ανακοινώσεις τους υποστηρίζουν την ασφάλεια μιας χορτοφαγικής διατροφής σε όλα τα στάδια της ζωής και προτείνουν μια σχεδιασμένη επιστημονικά σωστά χορτοφαγική διατροφή. Κάτι ανάλογo ισχύει σε περίπτωση κάποιας πάθησης, όπου θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψην το ιστορικό υγείας.

Για περισσότερες πληροφορίες για μια χορτοφαγική διατροφή, μπορείτε να απευθυνθείτε στην αντίστοιχη υπηρεσία του διαιτολογικού γραφείου εδώ ενώ για υγιεινές συνταγές χωρίς ζωικά συστατικά στο www.plantbased.gr.