Κριθαράκι ολικής με λαχανικά
Εδώ και αρκετό καιρό, επιθυμούσα να παρουσιάσω την συγκεκριμένη συνταγή. Το κριθαράκι ολικής με λαχανικά αποτελεί ένα νόστιμο και εύκολο πιάτο. Πολλές φορές, η όλη νοστιμιά ενός πιάτου κρύβεται στην απλότητα.
Αυτήν την συνταγή την έμαθα στην Θεσσαλονίκη, από την κ. Σμαράγδα, κατά την διάρκεια των σπουδών μου στην διαιτολογία. Η συνταγή της αφορούσε κριθαράκι με μανιτάρια, αλλά εγώ την προσάρμοσα κάπως στις δικές μου προτιμήσεις, με περισσότερα λαχανικά.
Το κριθαράκι ολικής με λαχανικά αποτελεί μια πολύ καλή διατροφική επιλογή, διότι η αυξημένη περιεκτικότητα του πιάτου σε φυτικές ίνες, συμβάλλει σε ένα καλύτερο μεταβολισμό του σακχάρου. Αυτό συμβαίνει, διότι λόγω των αυξημένων φυτικών ινών, ο μεταβολισμός των υδατανθράκων γίνεται σταδιακά και όχι απότομα. Ταυτόχρονα, οι φυτικές ίνες βοηθάνε σε ένα γρηγορότερο κορεσμό του στομάχου. Αυτό βοηθάει ιδιαίτερα, όταν είναι να καταναλώσουμε ένα νόστιμο πιάτο, όπως το συγκεκριμένο, με αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και ο έλεγχος βάρους να είναι πολύ καλύτερος.
Μπορείτε να δείτε περισσότερα για την διατροφική αξία της συγκεκριμένης συνταγής, στο γράφημα που ακολουθεί. Υπάρχουν, τα ποσοστά που καλύπτει το κάθε θρεπτικό συστατικό σε σχέση με τις διατροφικές τιμές αναφοράς τους (Προσλαμβανόμενες Ποσότητες Αναφοράς)
Διατροφική Ανάλυση ανά μερίδα
Υλικά: (Για τελική ποσότητα 1400γρ.)
- Κριθαράκι ολικής (200γρ.)
- Μελιτζάνα (200γρ.)
- Κολοκυθάκια (180γρ.)
- Καρότο (70γρ)
- Μανιτάρι (40 γρ.)
- Φακή (100γρ.)
- Αλάτι (2 κ.γλ.)
- Ελαιόλαδο (4 κ.σ.)
- Κανέλα (1/2 κ.γλ.)
- Δάφνη (3 φύλλα)
- Νερό (800γρ.)
- Ντομάτα κον κασέ (200γρ.)
Περιγραφή:
– Σε μέτρια φωτιά, πάνω σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε όλα τα λαχανικά ψιλοκομμένα σε κύβους με 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Τα αφήνουμε 10-15 λεπτά με 1.5 φλιτζάνι νερό, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Αν τα κόψετε μικρότερα, θα θέλουν λιγότερο χρόνο.
– Προσθέτουμε το κριθαράκι, την φακή και τα ντοματάκια και σιγά σιγά το υπόλοιπο νερό και ελαιόλαδο. Αφού μπει το κριθαράκι στο σκεύος χρειάζεται πολύ καλό ανακάτεμα γιατί είναι εύκολο να κολλήσει.
– Σε 14 λεπτά τα κατεβάζουμε από την εστία και τα αφήνουμε με μία πετσέτα από επάνω. Είναι έτοιμο!!
Εαν σας ενδιαφέρει, να εκπαιδευτείτε διατροφικά, πάνω σε μια plantbased διατροφή, μπορείτε να δείτε εδώ.