Βιβλίο χορτοφαγίας: Παρουσίαση στον ΙΑΝΟ Θεσσαλονίκης
Την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 με μεγάλη χαρά παρουσίασα το βιβλίο χορτοφαγίας, εκδόσεων medNutrition «Κρέας; Όχι, ευχαριστώ», στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ της Θεσσαλονίκης. Στην παρουσίαση μίλησε επίσης ο σπαρταθλητής και πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ κ Γιάννης Παπακώστας, η κα Γιώτα Ντορτλούκη, chef επιμελήτρια του chelf.tumblr.com. Συντονίστρια της παρουσίασης ήταν η δημοσιογράφος κα Σαμολαδά Μαρία.
Περιεχόμενο βιβλίου
Στους φίλους που παραβρέθηκαν, παρουσίασα τις σκέψεις μου ως συγγραφέα, που με οδήγησαν στην συγγραφή του επιστημονικού βιβλίου της χορτοφαγίας. Ταυτόχρονα, ανέλυσα και τα βήματα που ακολούθησαν για να γίνει πράξη η δημοσίευση από τις εκδόσεις του mednutrition. Την χρόνια του 2013, που εκδόθηκε το βιβλίο, αποτέλεσε ένα εγχείρημα καινούργιο. Ακόμη δεν υπήρχαν βιβλία και συλλογικές ομάδες για την χορτοφαγία. Ανέλυσα κάποιους μύθους και αλήθειες για κάποια θρεπτικά συστατικά που αφορούν στην χορτοφαγία, όπως την πρωτεΐνη, την Β12, τον σίδηρο, το ασβέστιο, τα ω-3 λιπαρά οξεία και το ιώδιο.
Οφέλη Χορτοφαγίας
Τόνισα επίσης, την μεγάλη ευεργετική δράση που έχει στον οργανισμό μια διατροφή βασισμένη σε φυτικές τροφές. Σε χρόνιες ασθένειες όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, παχυσαρκία, διάφορες μορφές καρκίνου, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος και μερικές φορές υπάρχει και θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Επίσης, ανέφερα ότι πολλοί μεγάλοι επιστημονικοί σύλλογοι του εξωτερικού με ανακοινώσεις τους υποστηρίζουν την ασφάλεια μιας χορτοφαγικής διατροφής. Οι ανακοινώσεις αφορούν σε όλα τα στάδια της ζωής και προτείνουν μια σχεδιασμένη επιστημονικά σωστά χορτοφαγική διατροφή από έναν εξειδικευμένο διαιτολόγο. Επίσης, μπορεί να αποτελέσει και ένα σημαντικό εργαλείο και για αύξηση της αθλητικής απόδοσης.
Από την πλευρά του, ο κ Γιάννης Παπακώστας, παρουσίασε στην πράξη πως μπορεί κάποιος να ακολουθεί μια plant-based διατροφή και ταυτόχρονα με το άθλημα των υπεραποστάσεων. Η κα Γιώτα Ντορτλούκη, chef, με ειδικότητα στην παρασκευή χορτοφαγικών πιάτων, μας παρουσίασε κάποιους απλούς τρόπους για να παρασκευαστούν νόστιμα και χορτοφαγικά πιάτα.
Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν πολλοί φίλοι συνάδελφοι διαιτολόγοι και φυσικά ο εκδότης του βιβλίου κος Παρασκευάς Παπαχρήστος, διαιτολόγος-διατροφολόγος, M.sc.
Εαν σας ενδιαφέρει, να μάθετε περισσότερα για διατροφολογικές υπηρεσίες του γραφείου μας πάνω στην χορτοφαγία, μπορείτε να ανατρέξετε εδώ.
Το βιβλίο, μπορείτε να το βρείτε διαθέσιμο στο e-shop των εκδόσεων του mednutrition.