Σόγια και θυρεοειδής αδένας
Σόγια και θυρεοειδής αδένας. Το σημερινό θέμα που θα ήθελα να αναλύσω είναι κατά πόσο η κατανάλωση σόγιας προκαλεί υποθυρεοειδισμό.
Goitrogens συστατικά
Καταρχήν, να αναφέρω ότι κάποιες τροφές όπως τα προϊόντα της σόγιας, τα σταυρανθή λαχανικά (λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι), το κεχρί, περιέχουν κάποιες ενώσεις που ονομάζονται Goitrogens (Βρογχοκηλογόνα), τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, αλλά μόνο σε περιπτώσεις όπου η κατανάλωση του ιωδίου είναι χαμηλή. Ειδικά στις χώρες του δυτικού κόσμου, όπου καταναλώνεται ιωδιούχο αλάτι, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.
Ισοφλαβόνες σόγιας
Οι ανησυχίες σχετικά με την δράση των ισοφλαβονών, που είναι συστατικό της σόγιας, στην λειτουργία του θυρεοειδούς ξεκίνησε μετά από έρευνες σε ζώα. Εδώ σε κάποιες άλλες έρευνες φάνηκε ότι η μείωση των θυρεοειδικών ορμονών συνέβαινε όταν υπήρχε έλλειψη ιωδίου.
Στους ανθρώπους, η βιβλιογραφία δείχνει ότι τόσο η κατανάλωση δεν επηρεάζει την λειτουργία σε υγιείς ανθρώπους.
Χαρακτηριστική είναι η τριετή έρευνα σε υγιείς μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, όπου η χορήγηση συμπληρώματος ισοφλαβονών, δεν επηρέασε την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών ή την παραγωγή των αντισωμάτων του θυρεοειδούς.
Πολλές επιδημιολογικές έρευνες, έχουν αποτύχει να δείξουν αύξηση του υποθυρεοειδισμού στους vegans που καταναλώνουν μεγαλύτερες περιεκτικότητες σε σόγια.
Σε περιπτώσεις ανθρώπων, που ήδη υπάρχει υποκλινική εικόνα υποθυρεοειδισμού, υπάρχουν κάποιες έρευνες που έδειξαν ότι η μεγάλη κατανάλωση ισοφλαβονών μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος για μεγαλύτερο υποθυρεοειδισμό.
Φαρμακευτική αγωγή και απορρόφηση
Τέλος, η σόγια εμποδίζει την απορρόφηση ενός φαρμάκου για την αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού, που ονομάζεται λεβοθυροξίνη. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως και άλλες τροφές εμποδίζουν την απορρόφηση όπως ο καφές ή οι φυτικές ίνες και για αυτό η σύσταση είναι οι ασθενείς να καταναλώνουν το φάρμακο με άδειο στομάχι.
Εάν θέλεις να καταναλώσεις σόγια και αγχώνεσαι εάν είναι μεταλλαγμένη ή όχι, στο εμπόριο κυκλοφορούν προϊόντα σόγιας πιστοποιημένης που δεν είναι μεταλλαγμένη. Θα τα βρεις κυρίως σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα.
Ανακεφαλαιώνοντας
Ανακεφαλαιώνοντας, η κατανάλωση της σόγιας δεν δημιουργεί πρόβλημα σε ανθρώπους με φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς, αρκεί να καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες ιωδίου. Για ανθρώπους που έχουν ήδη υποκλινικό υποθυρεοειδισμό, θα πρέπει να προσέχουν την ποσότητα της σόγιας που καταναλώνουν, γιατί υπάρχει η πιθανότητα να επιβαρυνθεί η λειτουργία του θυρεοειδούς. Εάν έχεις θέμα με θυρεοειδή και καταναλώνεις φάρμακο, η σόγια δεν επηρεάζει την δράση του φαρμάκου, αρκεί να μην καταναλώνεται ταυτόχρονα με το φάρμακο.
Βιβλιογραφία:
Doerge DR, Chang HC. Inactivation of thyroid peroxidase by soy isoflavones, in vitro and in vivo. J Chromatogr B Analyt Technol Biomed Life Sci. 2002 Sep 25;777(1-2):269-79. doi: 10.1016/s1570-0232(02)00214-3. PMID: 12270219.
Alessandra Bitto, Francesca Polito, Marco Atteritano, Domenica Altavilla, Susanna Mazzaferro, Herbert Marini, Elena Bianca Adamo, Rosario D’Anna, Roberta Granese, Francesco Corrado, Silvia Russo, Letteria Minutoli, Francesco Squadrito, Genistein Aglycone Does Not Affect Thyroid Function: Results from a Three-Year, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 95, Issue 6, 1 June 2010, Pages 3067–3072, https://doi.org/10.1210/jc.2009-2779
Tonstad S, Nathan E, Oda K, Fraser G. Vegan diets and hypothyroidism. Nutrients. 2013 Nov 20;5(11):4642-52. doi: 10.3390/nu5114642. PMID: 24264226; PMCID: PMC3847753.
Another 3-year randomized controlled trial of isoflavone supplementation in postmenopausal women also showed no effect on thyroid hormone levels or production of thyroid autoantibodies, which are produced in autoimmune thyroid disease.
Sathyapalan T, Manuchehri AM, Thatcher NJ, Rigby AS, Chapman T, Kilpatrick ES, Atkin SL. The effect of soy phytoestrogen supplementation on thyroid status and cardiovascular risk markers in patients with subclinical hypothyroidism: a randomized, double-blind, crossover study. J Clin Endocrinol Metab. 2011 May;96(5):1442-9. doi: 10.1210/jc.2010-2255. Epub 2011 Feb 16. PMID: 21325465.