fbpx

Μελέτη συσχετίζει φυτοφαγική διατροφή εναντίον Covid-19

Φυτοφαγική διατροφή εναντίον covid-19

Μελέτη συσχετίζει φυτοφαγική διατροφή εναντίον Covid-19

Μελέτη

Αυτές τις ημέρες δημοσιεύτηκε μια από τις πρώτες έρευνες που εξέτασαν την επίδραση κάποιων συγκεκριμένων διαιτητικών μοντέλων σε σχέση με τον Covid-19. Η συγκεκριμένη μελέτη παρατήρησης έξι χωρών, δημοσιεύθηκε στο online περιοδικό BMJ Nutrition Prevention & Health. Σύμφωνα με την έρευνα, φάνηκε ότι οι φυτοφαγικές δίαιτες (plant-based diets) και οι φυτοφαγικές με ψάρια (pescatarian), μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης μέτριας έως σοβαρής λοίμωξης από COVID-19, 73% και 59% αντίστοιχα.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η δίαιτα μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και στη διάρκεια της νόσου της μόλυνσης από COVID-19. Όμως, μέχρι τώρα, υπάρχουν λίγα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ή να αντικρούουν αυτήν τη θεωρία.

Σχεδιασμός μελέτης

Στην συγκεκριμένη μελέτη, για να το διερευνήσουν περαιτέρω, οι ερευνητές αξιοποίησαν τις απαντήσεις της έρευνας, σε 2884 γιατρούς και νοσηλευτές πρώτης γραμμής με εκτεταμένη έκθεση στο SARS-CO-v2, τον ιό που ευθύνεται για τη μόλυνση με COVID-19, που εργάζεται στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Οι συμμετέχοντες ήταν όλοι μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου επαγγελματιών υγείας που έχουν εγγραφεί στο δίκτυο Survey Healthcare Globus για έρευνα αγοράς υγειονομικής περίθαλψης. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτό το δίκτυο για να εντοπίσουν κλινικούς γιατρούς με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19 ως αποτέλεσμα της εργασίας τους.

Η διαδικτυακή έρευνα, η οποία διενεργήθηκε μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2020, σχεδιάστηκε για να συγκεντρώσει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα διατροφικά πρότυπα των ερωτηθέντων, βάσει ενός ερωτηματολογίου συχνότητας τροφίμων 47 τεμαχίων, κατά το προηγούμενο έτος, και της σοβαρότητας τυχόν μολύνσεων COVID-19 που είχαν, χρησιμοποιώντας αντικειμενικά κριτήρια. Η έρευνα συγκέντρωσε επίσης πληροφορίες σχετικά με το προσωπικό υπόβαθρο, το ιατρικό ιστορικό, τη χρήση φαρμάκων και τον τρόπο ζωής.

Δίαιτες που μελετήθηκαν

Οι 3 δίαιτες που μελετηθήκαν ήταν:

Plant-based δίαιτα (μεγαλύτερη κατανάλωση σε λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, φρούτα και καθόλου ή μικρές ποσότητες σε πουλερικά, κόκκινα και μεταποιημένα κρέατα και γαλακτοκομικά).

Pescatarian δίαιτα: Μια plant-based διατροφή όπως παραπάνω, αλλά με πρόσθετα ψάρια/ θαλασσινά.

Δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Φυτοφαγική Διατροφή εναντίον covid19

Αποτελέσματα

Περίπου 568 ερωτηθέντες (περιπτώσεις) δήλωσαν ότι είχαν συμπτώματα σύμφωνα με τη μόλυνση με COVID-19 ή χωρίς συμπτώματα, αλλά θετικό τεστ επιχρίσματος για τη μόλυνση. Οι 2316 ανέφεραν ότι δεν είχαν συμπτώματα / θετικά αποτελέσματα (ομάδα σύγκρισης).

Μεταξύ των 568 περιπτώσεων, 138 κλινικοί γιατροί δήλωσαν ότι είχαν μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη COVID-19. Οι υπόλοιποι 430 δήλωσαν ότι είχαν πολύ ήπια έως ήπια λοίμωξη COVID-19.

Οι ερευνητές αφού συνυπολόγισαν πολλές πιθανές επιρροές μεταβλητές, όπως ηλικία, εθνικότητα, ιατρική ειδικότητα και τρόπο ζωής (κάπνισμα, σωματική δραστηριότητα), οι ερωτηθέντες που δήλωσαν ότι υιοθέτησαν plant-based δίαιτες και plant-based δίαιτες με ψάρι, είχαν αντίστοιχα 73% και 59 % χαμηλότερες πιθανότητες μέτριας έως σοβαρής λοίμωξης COVID-19, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν αυτές τις συγκεκριμένες διατροφές.

Και σε σύγκριση με εκείνους που δήλωσαν ότι έτρωγαν μια φυτική διατροφή, εκείνοι που είπαν ότι έτρωγαν μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεΐνες είχαν περίπου 4 φορές περισσότερες πιθανότητες μέτριας έως σοβαρής λοίμωξης από COVID-19.

Αυτές οι συσχετίσεις έγιναν με το βάρος (ΔΜΣ) και τις συνυπάρχουσες ιατρικές παθήσεις να συνυπολογίζονται.

Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ οποιουδήποτε τύπου διατροφής και του κινδύνου εμφάνισης μόλυνσης COVID-19 ή της διάρκειας της επακόλουθης ασθένειας.

Σχολιασμός

Η συγκεκριμένη έρευνα ήταν μια μελέτη παρατήρησης, και έτσι δεν μπορεί να αποδειχθεί αιτία παρά μόνο συσχέτιση. Βασίστηκε επίσης στην ατομική ανάκληση και όχι σε αντικειμενικές εκτιμήσεις και ο ορισμός ορισμένων διατροφικών προτύπων μπορεί να διαφέρει ανά χώρα, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι οι τάσεις αυτής της μελέτης περιορίζονται από το μέγεθος της μελέτης (μικρούς αριθμούς με επιβεβαιωμένο θετικό τεστ) και το σχεδιασμό (αυτοαναφορά για τη διατροφή και τα συμπτώματα), επομένως απαιτείται προσοχή στην ερμηνεία των ευρημάτων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνδρες ξεπέρασαν τις γυναίκες στη μελέτη, επομένως τα ευρήματα μπορεί να μην ισχύουν για τις γυναίκες, προσθέτουν.

Ωστόσο, οι φυτικές δίαιτες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, ειδικά φυτοχημικά (πολυφαινόλες, καροτενοειδή), βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία είναι σημαντικά για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, λένε οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματά υποδηλώνουν ότι μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να ληφθεί υπόψη για προστασία έναντι σοβαρών COVID-19 καταλήγουν.

Μια υψηλής ποιότητας δίαιτα είναι σημαντική για την επίτευξη επαρκούς ανοσοαπόκρισης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία στη μόλυνση και τη σοβαρότητά της.

Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για καλύτερα σχεδιασμένες προοπτικές μελέτες σχετικά με τη σχέση μεταξύ διατροφής, διατροφικής κατάστασης και αντιμετώπισης COVID-19.

Διατροφικές υπηρεσίες

Εαν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για ένα χορτοφαγικό διατροφικό μοντέλο και να το εφαρμόσετε στην πράξη, μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με την συγκεκριμένη υπηρεσία του διαιτολογικού μας γραφείου.

Βιβλιογραφία

Kim H, Rebholz CM, Hegde S, et al. Plant-based diets, pescatarian diets and COVID-19 severity: a population-based case–control study in six countries.