fbpx

Ομιλία στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Ομιλία στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Τον Μάιο του 2014, είχα συμμετοχή ως διαιτολόγος στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στο ιατρικό σεμινάριο σεμινάριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών. Η ομιλία έλαβε χώρα στην Θεσσαλονίκη, στην Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική Γ.Ν.Θ. «Παπαγεωργίου» με συμμετοχές από το εξωτερικό. Το θέμα το οποίο ανέλυσα ήταν  “Ο ρόλος της διατροφής κατά τη μετά το κάταγμα περίοδο”.  Ταυτόχρονα με την δική μου ομιλία, ο Dr Γιάννης Διονυσιώτης παρουσίασε το θέμα “Παρεμβάσεις Φυσιατρικής στην πώρωση των καταγμάτων”.

Διατροφή και θεραπεία καταγμάτων ισχίου: Βιβλιογραφία

Σχετικά με το δικό μου θέμα, πρέπει να πω ότι δεν είχα ξαναμιλήσει για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ψάχνοντας στις βιβλιογραφικές παραπομπές, αναγράφεται μεγάλο πλήθος συστάσεων διατροφής για πρόληψη από διάφορα νοσήματα. Πάνω στο συγκεκριμένο θέμα όμως, η βιβλιογραφία για δίαιτα και αντιμετώπιση σπασιμάτων οστών είναι σχεδόν μηδαμινή. Αναζητώντας την ελάχιστη βιβλιογραφία, εντυπωσιάστηκα για τον ρόλο της διατροφής στην αντιμετώπιση των καταγμάτων. Πραγματικά ο ανθρώπινος οργανισμός είναι μια θαυμαστή μηχανή και η κατάλληλη διατροφή μπορεί να αποτελέσει το μέσο για να ενισχύσει την ανάρρωση και ενδυνάμωση του οργανισμού.

Διατροφική Παρέμβαση

Τόνισα στην ομιλία ότι μια κατάλληλη διατροφική παρέμβαση μπορεί να επηρεάσει θετικά στην πώρωση ενός κατάγματος. Ποιο συγκεκριμένα, βοηθάει σε:

  • Λιγότερες επιπλοκές
  • Ταχύτερη αποκατάσταση
  • Καλύτερο αποτέλεσμα (στάδιο δημιουργίας οστέινου πώρου-στάδιο ανακατασκευής)
  • Μείωση κινδύνου για μελλοντικά κατάγματα

Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι οι διατροφικές συστάσεις μεταβάλλονται ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται το κάταγμα. Τα στάδια είναι τέσσερα: Φλεγμονή, διόρθωση, ανακατασκευή και συντήρηση.Ενδιαφέρον, παρουσιάζει το στοιχείο ότι κατά τη διάρκεια της νοσηλείας των ασθενών παρατηρείται ανεπάρκεια πρόσληψης θρεπτικών συστατικών εξαιτίας της μειωμένης πρόσληψης φαγητού ή της μειωμένης όρεξης  ή της μειωμένης διάθεσης να καταναλώσουν νοσοκομειακό φαγητό. Όταν πραγματοποιείται η διατροφική παρέμβαση το συντομότερο δυνατό, επιτυγχάνεται γρηγορότερη αποκατάσταση του ασθενούς και κατά συνέπεια μειώνεται ο χρόνος νοσηλείας του.

Συμπερασματικά

Η εντύπωση που προσκόμισα από τους συγκεκριμένους ορθοπεδικούς του σεμιναρίου είναι ότι δεν «πιστεύουν» η διατροφική παρέμβαση μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη βέλος στην φαρέτρα του ειδικού για την πρόληψη και αντιμετώπιση του συγκεκριμένου οστικού νοσήματος.

Εύχομαι κάποτε ο ρόλος του διαιτολόγου να είναι πρακτικά περισσότερος ενεργός στην αντιμετώπιση των νοσημάτων.

Εαν υποφέρετε από κάποια παθολογική κατάσταση, η οποία σχετίζεται με την διατροφή και αναζητάτε διατροφική υποστήριξη, μπορείτε να ανατρέξετε στην υπηρεσία μας, κλινική διατροφή.